Bursa de Valori a crescut, în primele două şedinţe ale săptămånii trecute, cåt să acopere o mare parte din scăderea aferentă lunii august, mai ales în cazul indicelui BET-FI, care a urcat peste 13%.

Revenirea nu a fost, însă, decåt un „rebound tehnic“, adică o corecţie pozitivă a trendului descendent, datorată preţurilor foarte mici ale acţiunilor. Partea pozitivă a recuperării din cele două zile este reîntoarcerea optimismului în råndurile investitorilor, creşterea fiind dovada că revenirea pe un trend ascendent este posibilă într-un termen mai scurt decåt cel estimat în ultimul timp. Din păcate, corecţia a fost de scurtă durată şi a fost compensată de pierderile din celelalte şedinţe ale săptămånii trecute. Dacă optimismul a rămas sau nu în piaţă se va vedea în perioada următoare. Reacţiile în piaţă nu s-au lăsat aşteptate. Pe långă comentariile analiştilor şi brokerilor şi conducerea BVB a decis să deschidă o serie de întålniri mai puţin formale cu presa pentru a explica evenimentele din piaţa de capital din punctul de vedere al oficialilor. „Ultimele evoluţii ale bursei ne preocupă, dar nu ne neliniştesc neapărat. Bursa de la Bucureşti a mai trecut prin astfel de perioade, chiar a fost o vreme, prin ’97-’98, cånd anumite voci din piaţă spuneau că ar trebui suspendate tranzacţiile“, spune preşedintele-director general al BVB, Stere Farmache.

124-18620-jos.jpgŞeful bursei a mai arătat că nicio bursă, emitent sau indice nu a adus satisfacţie în 2008, indiferent cåt de dezvoltate sunt respectivele pieţe de capital. Actuala scădere a bursei nu este o noutate pentru cei prezenţi în piaţă încă de la reînfiinţarea din 1995 deoarece aproape toate problemele globale mari au influenţat direcţia bursieră. Au lovit pe rånd criza din Asia, din Rusia şi din Turcia. În prezent, este cea din Statele Unite ale Americii, care ameninţă să se mute în Europa. De la lansarea indicelui BET, în septembrie 1997, şi pånă spre sfårşitul anului 1998, scăderea primului indice bursier de la Bucureşti a fost de aproape 65%. Faţă de maximele istorice de anul trecut, de 10.813 puncte, şi pånă la sfårşitul săptămånii trecute, indicele BET s-a depreciat cu puţin peste 50%, ceea ce înseamnă că performanţele negative de acum zece ani nu au fost atinse. Paradoxul prezentului apare, însă, în momentul în care sunt comparate situaţiile economice ale Romåniei din cele două perioade. Dacă în urmă cu 10-12 ani economia autohtonă era în pragul falimentului, în prezent are parte de creşteri istorice ale produsului intern brut. Trendul bursier, însă, nu ţine atåt seama de majorările cifrelor de afaceri şi ale profiturilor, ci mai degrabă de emoţiile investitorilor, dictate de criza internaţională. Emoţii pe care şefii bursei, dar şi brokerii, le doresc a fi eliminate din sistemul de tranzacţionare.

«Ultimele evoluţii ale bursei ne preocupă, dar nu ne neliniştesc neapărat. Bursa de la Bucureşti a mai trecut prin astfel de perioade, în urmă cu 10-11 ani.»
Stere Farmache, preşedinte-director general al BVB