deveni mai costisitoare in scurt timp. Daca pana acum copiii dvs. puteau iesi singuri din tara sau impreuna cu alti copii, in viitorul apropiat va trebui sa mergeti impreuna cu ei sau sa le asigurati un insotitor, atat la dus, cat si la intors, intrucat nu vor mai putea trece granita singuri. Proiectul de lege privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate prevede foarte clar la art.1, aliniatul 3 ca „Cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali”.
Proiectul vrea sa impiedice traficul cu minori
Asa cum se arata in expunerea de motive care au stat la baza proiectului, spre deosebire de legislatia existenta, acesta vizeaza in mod deosebit conditiile in care cetatenii romani minori pot circula in strainatate, conditii a caror indeplinire este in sarcina parintilor si a insotitorilor minorului pe perioada deplasarii in strainatate. Aceste masuri au ca scop protectia minorilor, prevenirea si combaterea traficului cu minori in alte tari. Avocatul Costi Neacsu explica pe intelesul tuturor noile prevederi ale proiectului de lege: „Articolele 2 si 30 impun o limitare a libertatii de miscare, conditionand iesirea din tara a minorilor doar de acordul parintilor sau al reprezentantilor legali si insotiti fie de unul din parinti, fie de un reprezentant legal. Asta inseamna ca un olimpic poate iesi din tara sa evolueze afara numai cu acordul parintilor si numai insotit de antrenor”. La fel, copiii care merg in tabere internationale sau la scoli in strainatate ar trebui insotiti de parinti, de alti reprezentanti legali sau de reprezentantii agentiilor de turism. Desi numarul celor care merg in strainatate in tabere, la cursuri de limbi straine sau la scoli nu est foarte mare – sunt in jur de 1.000 de copii pe an, conform estimarilor specialistilor din industrie – pierderile pentru agentiile de turism vor fi destul de insemnate. In conditiile in care o tabara costa in medie 1.000 de euro, un bilet de avion in plus pentru insotitor majoreaza costul total cu 350 de euro, deci peste 30%, ceea ce va duce probabil la scaderea numarului clientilor. „Noul proiect nu i-a luat in calcul pe copiii care se duc la cursuri in strainatate, majoritatea avand varste intre 10 si 18 ani. Acordul parintilor era necesar si pana acum, iar pentru copiii pana la 14 ani poate fi necesar cateodata un insotitor. Insa cei cu varste intre 14 si 18 ani, care nu sunt la prima iesire din tara, vorbesc bine o limba straina, au telefoane mobile si carduri de credit si merg in tabere unde isi dezvolta abilitatile de lideri, se pot descurca si singuri”, spune Cristina Vladau, director de marketing la tiriac Travel, unul din cei mai importanti actori pe aceasta piata. Mai ales ca liniile aeriene au un serviciu special pentru supravegherea minorilor care zboara neinsotiti, iar cand ajung in tara de destinatie copiii sunt preluati de angajatii scolii la care merg. Mai mult, cheltuielile pentru trimiterea unui reprezentant al agentiei in strainatate impreuna cu doi-trei copii pe perioada unei tabere care dureaza o saptamana, de exemplu, reduc la zero castigul agentiei. Desi proiectul este bine intentionat, au fost scapate din vedere exceptiile de la regula, ceea ce inseamna ingreunarea conditiilor de calatorie pentru toti copiii.

noile conditii pentru iesirea din tara a minorilor
· Acordul parintilor sau reprezentantilor legali trebuie sa cuprinda in plus: detalii legate de scopul deplasarii, ruta pana la destinatie, persoana careia ii va fi incredintat minorul la destinatie, persoana cu care minorul va reveni in tara. Ca si pana acum, declaratia trebuie legalizata la notariat.
· Insotitorul minorului nu poate avea antecedente infractionale.
· Insotitorul minorului nu poate fi cetatean strain decat daca face dovada faptului ca are dreptul sa se intoarca in Romania si, conform declaratiei parintilor sau reprezentantilor, se va intoarce impreuna cu minorul la o data prevazuta.