64-6306-35_semnintrebare.jpgCare sunt operaţiunile şi înregistrările contabile care se fac în cazul următor: a) achitarea unui avans pentru achiziţie de marfă cu ordin de plată în data de 29.07.2007; b) emiterea unei facturi de către furnizorul de marfă pentru avansul de marfă achitat, factură emisă în data de 29.07.2007; c) emiterea unei facturi de stornare a avansului de marfă achitat, în data de 05.08.2007; d) emiterea facturii pentru aprovizionarea cu marfă în data de 05.08.2007; e) achitarea facturilor.
Cristian Angelescu – Râmnicu Vâlcea

Potrivit prevederilor Codului fiscal, în cazul în care se încasează avansuri înaintea livrării de bunuri sau a prestării de servicii, taxa pe valoarea adăugată devine exigibilă la data încasării avansului. Se exceptează de la această prevedere avansurile încasate pentru plata importurilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente importului, precum şi orice avansuri încasate pentru operaţiuni scutite sau care nu sunt impozabile. Prin avansuri se înţelege încasarea parţială sau integrală a contravalorii bunurilor sau serviciilor, înaintea livrării, respectiv a prestării.

Pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, persoana impozabilă trebuie să emită o factură cel târziu până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.

Conform Normelor metodologice, regularizarea facturilor emise pentru plăţi în avans se realizează prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrală a livrării de bunuri şi/sau prestării de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeaşi factură pe care se evidenţiază contravaloarea integrală a livrării de bunuri şi/sau prestării de servicii.

Pentru facturile de avansuri aferente livrărilor de bunuri şi/sau prestările de servicii contractate în valută a căror decontare se face în lei la cursul de schimb valutar din ziua plăţii, cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adăugată la data încasării avansurilor va rămâne neschimbat la data definitivării operaţiunii. Practic, regularizarea se efectuează astfel: la data livrării/prestării, facturile de avans se stornează integral şi se emite factură pentru contravaloarea integrală a bunurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate, în care baza de impozitare se determină prin însumarea sumelor evidenţiate în facturile de avans la cursul de schimb valutar din data încasării fiecărui avans, evidenţiindu-se şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, astfel încât suma facturată beneficiarului să nu fie majorată artificial, respectiv redusă, datorită creşterii/descreşterii cursului de schimb de la data livrării/prestării faţă de cel de la data încasării de avansuri. În cazul în care există diferenţe în valută între contravaloarea integrală a bunurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate şi suma avansurilor încasate, aceasta va fi convertită în lei la cursul de schimb valutar din data emiterii facturii, calculându-se şi taxa pe valoarea adăugată aferentă.

Referitor la întrebarea dumneavoastră, vom porni de la ipoteza că atât furnizorul, cât şi cumpărătorul sunt înregistraţi ca plătitori de taxă pe valoarea adăugată şi vom considera, pentru exemplu, un avans plătit de 1.190 lei (din care taxa pe valoarea adăugată – 190 lei) pentru o marfă în valoare de 1.500 lei. Se vor face următoarele înregistrări în contabilitate:

– achitarea avansului cu ordin de plată, în data de 29.07.2007:
401 = 5121 1.190 lei

– înregistrarea facturii de avans emisă de furnizor la data de 29.07.2007:
4091 = 401 1.000 lei
4426 = 401 190 lei
 
– înregistrarea facturii de stornare a avansului şi livrare a mărfii, emisă de furnizor la data de 05.08.2007:
401 = 4091 1.000 lei  
4426 = 401 – 190 lei  
371 = 401 1.500 lei  
4426 = 401 285 lei 

– achitarea facturilor (diferenţa de plată):
401 = 5121 (5311) 595 lei. n

64-6306-35_semnintrebare.jpgFiind PFA şi în acelaşi timp şi salariată la o societate comercială, mai trebuie să plătesc 6,5% fond de sănătate aferent venitului brut realizat ca PFA sau rămâne doar cotizaţia pe care o plăteşte societatea?
Daniela H. – BucureŞti

Potrivit prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România au obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute în mod expres în această lege.

Contribuţia lunară se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.

În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la aliniatul precedent lit. a)-d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

În concluzie, chiar dacă se reţine şi se virează de către societate contribuţia aferentă salariului realizat, datoraţi contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi pentru veniturile impozabile realizate ca persoană ce desfăşoară activităţi independente.