Operaţiunile de salvare au continuat luni în opt clădiri din oraşul Izmir, în vestul Turciei, au anunţat autorităţile, în timp ce numărul deceselor în urma seismului produs vineri în regiunea Mării Egee a ajuns la 81, relatează Reuters.

Autorităţile turce au declarat că 79 de persoane şi-au pierdut viaţa în Izmir, iar doi adolescenţi au murit pe insula greacă Samos.

Intersecţia mai multor falii geologice

Peste 3.500 de corturi şi 13.000 de paturi au fost livrate pentru a oferi adăpost temporar persoanelor afectate, conform Autorităţii turce pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă (AFAD), care a precizat că 962 de persoane au fost rănite în urma seismului de vineri.

Până în prezent au fost externate din spitale peste 740 de persoane, a mai spus AFAD.

Turcia este situată la intersecţia mai multor falii geologice şi este predispusă la cutremure. În 1999, două seisme puternice au dus la moartea a 18.000 de persoane în nord-vestul Turciei.

Seismul de vineri care, potrivit Institutului Kandilli, cu sediul la Istanbul, a avut o magnitudine de 6,9, a avut epicentrul în Marea Egee, la nord-est de Samos.

”Două crize suprapuse”

Consecinţele provocate de acest cutremur şi situaţia sanitară legată de noul coronavirus fac ca Turcia să se confrunte în acest moment cu două crize suprapuse, dar autorităţile turce au gestionat până acum eficient situaţia generată de pandemia de COVID-19, iar în zona Mării Mediterane în special numărul de victime era foarte mic, a aprecia ambasadorul României la Ankara, Gabriel Şopandă.

Cutremurul, produs la o adâncime de numai doi kilometri, s-a resimţit şi în Grecia, unde a făcut două victime şi a avariat mai multe clădiri pe insula Samos, precum şi în regiunile sudice ale insulei Chios.

Trebuie precizat de asemenea că seismul a produs și un val tsunami de dimsnsiuni reduse, care a făcut ca apa mării să pătrundă pe străzile mai multor localități din zonă.