Potrivit OIV, România ocupă locul 12 în lume în clasamentul celor mai mari producători de vin, cu 3,5 milioane hectolitri în 2015, în scădere cu 6% comparativ cu 3,7 milioane hectolitri în 2014.

Aceasta în condiţiile în care suprafaţa cultivată cu viţă de vie din România a stagnat la 192.000 de hectare, aceeaşi cu cea înregistrată şi în 2012, fiind a cincea ca mărime în Europa după Spania, Italia, Franţa şi Portugalia. 

Comparativ, Australia şi Africa de Sud au o suprafaţă cultivată cu viţă de vie mai mică decât cea a României, 149.000 de hectare, respectiv 130.000 de hectare, dar cu toate acestea în 2015 au avut producţii de vin net superioare României, 11,9 milioane hectolitri, respectiv 11,2 milioane hectolitri. De asemenea, cele două ţări ocupă locurile cinci şi şase în topul marilor exportatori mondiali de vin, cu o valoare a exporturilor de 1,459 miliarde de euro în cazul Australiei şi 629 milioane de euro în cazul Africii de Sud, iar România nu se numără printre primii 11 exportatori. 

La nivel mondial, OIV estimează că în 2015, comparativ cu 2014, comerţul mondial cu vin a crescut cu 10,6% ajungând la o valoare de 28,3 miliarde de euro. Producţia mondială de vin a crescut cu 2,2% până la 274 milioane hectolitri, în timp ce suprafaţa mondială cultivată cu viţă de vie, 7,53 milioane de hectare, a continuat să scadă uşor în 2015, cu o pierdere de 7.000 de hectare, în principal în Europa. 

AGERPRES