Pe baza tuturor informațiilor disponibile în acest moment, nu putem afirma că există o legătură științifică dovedită între medicamentele fără prescripție medicală care conțin ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) confirmă prin următorul tweet oficial (aici) că, pe baza informațiilor disponibile în acest moment:

 

  • OMS nu se poziționează împotriva consumului de ibuprofen;
  • OMS colaborează îndeaproape cu medici care tratează pacienți cu COVID-19 și nu a luat la cunoștință raportări de efecte negative ale ibuprofenului, în afară de efecte secundare obișnuite care limitează utilizarea acestuia pentru anumite persoane.

Agenția Europeane a Medicamentului (EMA) consideră că ibuprofenul nu agravează cazurile cu coronavirus

 

Această declarație vine după cea a Agenției Europeane a Medicamentului (EMA) care confirmă faptul că „Nu există nicio legătură dovedită științific între consumul de ibuprofen și agravarea cazurilor de COVID-19”. Declarația completă poate fi accesată aici (https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-gives-advice-use-non-steroidal-anti-inflammatories-covid-19) și include următoarele puncte:

  • În tratarea febrei sau durerilor pacienților cu COVID-19, pacienții și cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opțiunile disponibile de tratament, inclusiv paracetamol și AINS;
  • În conformitate cu recomandările de tratament de la nivelul Uniunii Europene, pacienții și cadrele medicale pot continua să utilizeze AINS, inclusiv ibuprofen, conform informațiilor aprobate despre produs;
  • În acest moment, pe baza celor de mai sus, nu există niciun motiv pentru pacienții care iau ibuprofen să întrerupă tratamentul. Această informație este deosebit de importantă pentru pacienții care iau ibuprofen sau alte AINS pentru boli cronice.

Siguranța pacienților este prioritatea noastră numărul unu. Ibuprofenul este un medicament binecunoscut, folosit în deplină siguranță pentru reducerea febrei și ameliorarea durerilor, inclusiv în boli de natură virală, de mai bine de 30 de ani.

La fel ca în cazul oricărui alt medicament, aducem în vedere pacienților și îngrijitorilor acestora să parcurgă cu atenție și să respecte instrucțiunile de pe ambalaj, precum și pe cele din prospect: informații pentru utilizator. Dacă aveți întrebări suplimentare, vă rugăm adresați-vă furnizorului dumneavoastră de servicii medicale.

Fiind o companie constituită pe valori precum responsabilitatea și prioritizarea adevărului științific, lucrăm îndeaproape cu Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Europeană a Medicamentului, precum și cu alte autorități în domeniu. Ne luăm angajamentul de a comunica orice informații și recomandări necesare utilizării în deplină siguranță a produselor noastre.