"Proiectul pasajului subteran de la Piaţa Sudului este cel mai mare proiect al Bucureştiului cu fonduri de la Uniunea Europeană. Valoarea lui este de 127 milioane lei, din care 96 milioane lei sunt fonduri europene. De patru ani tot aşteptăm să obţinem finanţarea", a declarat Sorin Oprescu.

Constructorul pasajului subteran va fi ales prin licitaţie publică.

"Suntem pregătiţi cu caiet de sarcini. Undeva la început de martie 2013 ar putea începe lucrările", a afirmat Oprescu.

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se va realiza pe direcţia Calea Văcăreşti – Strada Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti – 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile – 160 metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de 5 metri. Rampa spre Niţu Vasile va fi o rampă unică având câte două benzi de circulaţie pe sens. Rampa spre Calea Văcăreşti va fi formată din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi.

Contractul de finanţare a fost semnat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, şi primarul capitalei, Sorin Oprescu.

Durata proiectului pasajului subteran de la Piaţa Sudului va fi de 24 de luni, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig.

"Am stabilit un parteneriat strategic între MDRT şi Primărie pentru a rezolva probleme stringente ale Bucureştiului. Am semnat şi proiectul de finanţare pentru Spitalul ‘Victor Gomoiu’. Primăria Generală a depus 8 proiecte, dintre care 5 au fost contractate. Valoarea este de 75 milioane lei", a spus Eduard Hellvig.

Pasajul subteran reduce timpul de circulaţie cu 74%. "În loc să se stea un sfert de oră să depăşească intersecţia cu Olteniţei, se va sta câteva minute", a menţionat primarul Oprescu.

Acesta a precizat că legislaţia în vigoare pentru construcţia lucrărilor de infrastructură este deficitară.

"Încercăm să depăşim momentele de aşteptare un an de zile, deblocarea lucrărilor Mihai Bravu – Văcăreşti pentru că până începem pasajul dorim ca cel puţin pe un sens să îi dăm drumul. Aşa se întâmplă când legile nu sunt puse la punct şi sunt nedrepte. La acel pasaj, la trecerea de la Timpuri Noi, am respectat procedurile de licitaţie şi am ales preţul cel mai mic. Am început după să constatăm că ţevi de dedesubt trebuie mutate. Am învăţat să luăm măsuri să nu se mai întâmple", a adăugat Sorin Oprescu.

De asemenea, primarul general al capitalei a criticat procedurile de acordare a finanţărilor din fonduri europene.

"Rămân într-un obiectiv apropiat, după alegeri, că acum începe filoxera generală, de studiat mai atent toate procedurile de obţinere a banilor europeni. E mai mult decât o aventură să îi obţii, aştepţi 7.000 de lucruri, sunt legi care se bat cap în cap. Cred că un sprijin legislativ chiar şi în domeniul achiziţiilor ar fi mult mai corect", a spus Oprescu.
Sursa: Agerpres