Consiliul Europei vrea ca toate statele membre să garanteze ”niveluri adecvate ale finanţării publice pentru respectarea dreptului la sănătate pentru toţi”.Astfel, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, le-a cerut vineri statelor membre ale acestei organizaţii să asigure o finanțare publică adecvată pentru sectorul sanitar, relatează EFE.

În condiţiile în care sistemele sanitare ale multor ţări au ajuns aproape la limită din cauza pandemiei, ”reducerile bugetare pentru îngrijirile primare şi sănătatea publică se repercutează negativ asupra rezultatelor sanitare”, a menţionat Dunja Mijatovic.

Consiliul Europei: S-au atrofiat sistemele socio-sanitare

Într-un raport despre situaţia sistemelor europene de sănătate, ea aminteşte că măsurile de austeritate aplicate după criza financiară din 2008 ”au atrofiat sistemele socio-sanitare în unele ţări şi pandemia de COVID-19 a expus vulnerabilităţile acestora şi lipsa se rezilienţă”.

Aşadar, lipsa sprijinului financiar public adecvat ”slăbeşte accesul la dreptul universal la sănătate şi conduce la costuri mai mari pe termen lung”, constată comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, transmite Agerpres.

În timpul actualei crize sanitare ”spitalele, laboratoarele şi agenţiile de sănătate publică au operat dincolo de posibilităţile lor şi capacitatea de diagnostic a fost insuficientă în multe ţări”, mai notează Dunja Mijatovic, subliniind de asemenea că ”furnizarea de echipamente de protecţie personală a fost adesea insuficientă şi lucrătorii sociali şi sanitari din prima linie s-au confruntat cu un risc crescut de îmbolnăvire şi deces”.

Raportul formulează şi unele recomandări generale, precum ”creşterea transparenţei în procesul de dezvoltare şi comercializare a noilor medicamente şi vaccinuri”, ”sporirea eforturilor pentru promovarea solidarităţii internaţionale şi a abordărilor multilaterale în guvernanţa sanitară” sau protejarea împotriva discriminării pe criterii de vârstă în sectorul sanitar.

Raportul Consiliului Europei coincide cu împlinirea unui an de la declaraţia privind urgenţa de sănătate publică emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în legătură cu pandemia COVID-19.