Samsung, Altex, eMAG şi Flanco au fost amendate de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a impus sancţiuni în valoare totală de 123 de milioane de lei patru întreprinderi pentru implicarea într-o înţelegere anticoncurenţială în domeniul vânzării televizoarelor şi telefoanelor mobile în perioada 2019-2021.

Cele patru companii amendate sunt SEROM (Samsung Electronics România), Altex România, Dante International (compania-mamă a eMAG România) şi Flanco Retail. Amenzile au fost distribuite după cum urmează:

  • SEROM: 75.441.655 lei;
  • Dante International: 20.311.427 lei;
  • Altex România: 21.376.113 lei;
  • Flanco Retail: 6.223.580 lei.

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. şi Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021”, a informat, joi, autoritatea de concurenţă.

Înţelegerea anticoncurenţială consta în stabilirea unor preţuri fixe de revânzare pentru anumite produse de către SEROM și partenerii săi comerciali, Altex, Dante și Flanco, ceea ce a împiedicat capacitatea acestor trei comercianţi cu amănuntul de a-şi determina independent preţurile de revânzare.

televizoare televizor
Consiliul Concurenţei a sancţionat cele patru mari companii pentru înţelegerea anticoncurenţială / SURSA FOTO: Dreamstime

Această acţiune a restricţionat concurenţa în sectorul comerţului cu amănuntul, având un impact asupra consumatorilor, care au fost nevoiţi să plătească preţuri mai mari pentru televizoare şi telefoane mobile specifice.

Televizoarele şi telefoanele mobile sunt printre cele mai esenţiale produse din domeniul electronic şi al comunicaţiilor.

Legea concurenţei interzice orice forme de înţelegeri între companii care distorsionează concurenţa

Investigaţia a fost declanşată pe baza unor indicii, inclusiv informaţii furnizate prin Platforma Avertizorilor de Concurenţă, un instrument care permite sesizarea încălcărilor Legii concurenţei în mod anonim. Platforma este disponibilă la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Legea concurenţei interzice orice forme de înţelegeri şi acţiuni concertate între întreprinderi care distorsionează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care influenţează preţurile de achiziţie sau vânzare şi alte condiţii de tranzacţionare.

Deciziile Consiliului Concurenţei sunt obligatorii, iar amenzile impuse se constituie în venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este responsabilă de punerea în aplicare a deciziilor de sancţionare şi de colectarea amenzilor.