Instanta a anulat la sfarsitul saptamanii trecute Decizia 1.189/10 mai a.c., prin care firma InterAgro a castigat pachetul majoritar de actiuni la SNTR. Totodata, judecatorii
si-au dat sentinta de „nulitate absoluta” si asupra procesului-verbal din 8 mai a.c. privind evaluarea ofertelor depuse in procesul de privatizare, ca si a Contractului nr. 1/11 mai 2000, incheiat intre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei (MAA) si firma InterAgro, al carui presedinte este omul de afaceri Ioan Niculae. Sentintele Curtii de Apel vin in urma contestarii procesului de privatizare de catre firma greceasca Leaf Tobacco A. Michailides, cea care s-a aflat pe locul doi in cursa pentru cumpararea tutunului romanesc. Grecii au reclamat faptul ca in timpul negocierilor nu au primit certificatul de sarcini fiscale, grila de punctaj care a stat la baza deciziei finale a comisiei de privatizare si nici procesele verbale ale negocierilor. Ca urmare, ei au dat in judecata Ministerul Agriculturii, acuzandu-l de incalcarea legislatiei privind privatizarea in Romania.
In replica, conducerea MAA sustine ca procesul s-a desfasurat in deplina legalitate si este hotarata sa continue toate procedurile judiciare pentru schimbarea recentei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti. Recurs la Curtea Suprema de Justitie va face si Ioan Niculae, presedintele firmei InterAgro, care din pozitia de invingator al competitiei, a devenit mai nou parte vatamata.
In prezent, lucrurile nu sunt deloc clare. La data la care a fost redactat acest articol (26 iunie a.c.), Comisia de privatizare inca astepta actul de la Curtea de Apel Bucuresti, care va hotari cine va conduce SNTR. „Daca sentinta va fi executorie, administrarea societatii va trebui sa revina la ce a fost inainte de privatizare. Daca nu va fi executorie, va ramane in functiune consiliul numit de InterAgro”, ne-a declarat Nicolae Havrilet, presedintele Comisiei de privatizare din MAA.
Cert este ca, de mai bine de o saptamana, de cand Curtea de Apel s-a pronuntat, prima oara asupra suspendarii contractului de privatizare, activitatea SNTR este blocata. Nimeni nu mai stie cine are drept de semnatura si in fata cui trebuie sa raspunda, intrucat consiliul de administratie numit de InterAgro a fost dizolvat.
Societatea se intoarce la Minister
O data ce a devenit noul proprietar al SNTR, Ioan Niculae a schimbat statutul societatii privind administrarea, trecand-o pe Legea nr. 31/1990, prin care societatile comerciale sunt conduse de un consiliu de administratie. Acum, conform sentintelor judecatoresti, SNTR intra din nou in proprietatea MAA. „Deci, noi trebuie sa anulam totul si sa o luam de la capat. Sa refacem statutul si sa mergem cu administrarea pe Ordonanta nr. 49/1999, adica sa revenim la administrator unic, cum era pana la privatizare. Dar acestui administrator unic i-a fost reziliat contractul. Ca sa aducem altul, trebuie sa organizam concurs”, spune Nicolae Havrilet. Insa si Ordonanta nr. 49 este pusa sub semnul intrebarii. Saptamana trecuta, Senatul a luat in discutie transformarea acestei ordonante de urgenta in lege, insa ea a fost respinsa. In aceasta situatie, revenirea la ce a fost devine, in opinia presedintelui Comisiei de privatizare, imposibila. „Nu putem reface situatia din trecut. Daca sentinta va fi executorie, MAA va numi un reprezentant al sau in Adunarea Generala a Actionarilor, care la randul ei va numi un nou consiliu de administratie, conform Legii nr. 31, iar presedintele acestui consiliu va avea si functia de director”, precizeaza Havrilet.
Haosul de la SNTR, generat de sentintele Curtii de Apel, se va incheia, probabil, o data cu decizia irevocabila a Curtii Supreme de Justitie, care va hotari in final soarta SNTR. Se va relua procesul de privatizare sau stapan al tutunului romanesc va ramane Ioan Niculae? Daca va pierde la recurs, presedintele InterAgro va primi banii inapoi, plus o despagubire egala cu dobanda de la Trezoreria Statului, unde, dupa cum ne-a informat Havrilet, sunt depozitate cele 10 milioane de dolari, platite deja Ministerului Agriculturii.
Este posibil ca hotararea definitiva in aceasta disputa sa fie taraganata pana dupa alegeri. In aceasta situatie, puterea nou-instalata va decide castigatorul privatizarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc.