Informație de ultimă oră venită din Marea Britanie. Vladimir Putin va fi devastat atunci când va auzi. Ministrul britanic de Externe, Liz Truss susține că Marea Britanie rămâne deschisă în fața ideii unui tribunal penal internațional care să îi judece pe Vladimir Putin și pe alți lideri ruși pentru războiul din Ucraina.

Declarația oficialului britanic a fost făcută pentru Times Radio, notează The Guardian.

Lizz Truss susține că atât Vladimir Putin cât și restul oficialilor ruși care se află în spatele crimelor de război din Ucraina trebuie să fie trași la răspundere, iar Marea Britanie colaborează deja în acest sens cu Curtea Penală Internațională.

Vladimir Putin ar putea ajunge în fața unui tribunal penal internațional

„Suntem foarte siguri în privința faptului că Putin și toți cei care s-au aflat în spatele crimelor de război îngrozitoare comise în Ucraina trebuie să fie trași la răspundere, iar noi colaborăm foarte strâns cu Curtea Penală Internațională”, spune ministrul britanic de Externe.

Totodată, aceasta a mai adăugat că Marea Britanie a fost alături în tot acest timp de Ucraina pentru a colecta probe, declarații de la martori, dar și imagini care să confirme masacrul care a fost declanșat de Rusia.

Ministrul britanic a mai precizat că au existat și discuții cu guvernul ucrainean în ceea ce privește un eventual tribunal.

„Am trimis sprijin în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe, de la declarații ale martorilor la probe video. Am vorbit cu guvernul ucrainean despre această idee a unui tribunal”, adaugă aceasta.

Marea Britanie este alături de Ucraina

Ea a mai menționat că Marea Britanie își dorește cea mai eficientă modalitate astfel încât vinovații să fie urmăriți în justiție pentru toate cele întâmplate în Ucraina. 

„Suntem deschiși la ideea unui tribunal, o luăm în considerare în prezent, dar ceea ce ne dorim este cea mai eficientă modalitate de a-i urmări în justiție pe acei oameni care au comis aceste crime de război îngrozitoare, inclusiv violuri, violență sexuală, țintirea fără discriminare a civililor”, a declarat Liz Truss.

Ministrul britanic am ai subliniat faptul că în cazul în care tribunalul va contribui la realizarea acestui lucru, Marea Britanie ia în considerare cu siguranță posibilitatea de a-l sprijini.