Concurenţa, respectiv autoritatea în domeniu – Consiliului pentru Protecţia Concurenţei (CPC) – a declarat că acest cartel a fost format pentru fixarea unor preţuri ridicate, transmite site-ul de ştiri Novinite. 

Companiile sunt Lukoil Bulgaria, Ekto Bulgaria, Shell Bulgaria, NIS Petrol, OMV Bulgaria şi Petrol AD. Trei dintre acestea, respectiv Lukoil, NIS şi OMV, activează şi pe piaţa din România. 

Iniţial, ancheta, declanşată în luna februarie, a inclus şi compania Rompetrol, însă aceasta nu se regăseşte pe lista companiilor acuzate. 

Ancheta a fost declanşată după ce CPC a realizat o analiză sectorială care a relevat că aceste companii au menţinut preţuri ridicate pentru perioade lungi de timp şi nu au reacţionat la scăderea cotaţiilor petrolului şi a preţurilor angro ale produselor petroliere, "ceea ce ar putea fi rezultatul unor practici anticoncurenţiale, respectiv înţelegeri de tip cartel", se arată în anunţul autorităţii de concurenţă, citat de Novinite. 

Potrivit anunţului, companiile sunt acuzate că au încălcat articolul 15 din Legea de Protecţie a Concurenţei din Bulgaria, precum şi articolul 101 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene. 

Legislaţia bulgară în materie de concurenţă (Articolul 15 din Legea de Protecţie a Concurenţei), care nu diferă substanţial faţă de cea la nivel european, interzice "toate tipurile de înţelegeri între entităţi şi asociaţii de entităţi, precum şi practici concertate între două sau mai multe entităţi care au ca obiect sau efect prevenţia, restricţia sau distorsiunea concurenţei pe pieţele relevante". 

Bazându-se pe analize economice şi juridice, CPC acuză acţiunile companiilor petroliere, considerându-le "o violare constând în înţelegeri şi/sau practici coordonate interzise în ceea ce priveşte schimbul de informaţii privind preţurile, ceea ce a dus la politici comune de preţuri, precum şi privind volumele vândute (cote de piaţă) şi alte informaţii de piaţă". 

Aceste activităţi "au fost întreprinse pentru a preveni, restricţiona şi viola concurenţa pe piaţa de retail din domeniul petrolului şi a combustibililor diesel din ţară", mai spune autoritatea de concurenţă. 

Practicile companiilor au dus, de asemenea, la "eliminarea competiţiei, ceea ce determină înlăturarea mecanismelor pieţei libere şi impactează în mod nefavorabil mediul economic şi interesul societăţii". 

Potrivit legislaţiei, companiile pot prezenta obiecţii scrise şi pot cere audieri la CPC pentru a-şi expune punctul de vedere. 

În 2012, Consiliul Concurenţei din România a amendat şase companii petroliere (OMV Petrom, OMV Maketing, Rompetrol, Eni, Lukoil şi MOL) pentru înţelegeri de tip cartel privind eliminarea de pe piaţă a unui produs. Amenda totală, respectiv 880 de milioane de lei (205 milioane de lei), a fost cea mai mare amendă aplicată companiilor petroliere din Europa. 

AGERPRES