Suma medie cheltuită de romani pentru un concediu va fi rămane anul acesta la  aproximativ 700-800 de euro, valoarea inregistrată anul trecut, in ciuda dificultătilor economice. In Europa, media sumei cheltuita pe familie pentru un concediu se ridica la aproximativ 1000-1300 euro.

 

Cresterea tarifelor va fi compensată in bugetul turistilor de o reducere a duratei sejururilor, dar acestia nu vor renunta la standardele cu care s-au obisnuit pana in prezent, arată un studiu efectuat de Exponent Travel. “Toate se vor intampla si pe fondul unei cresteri de tarife de aproximativ 20%, pe unele destinatii chiar de 30%. Pentru comparatie tarifele au crescut in 2008 fată de 2007 cu aproximativ 15%”, a declarat Lăcrămioara Ionescu, director Exponent Travel.

 

In  ceea ce priveste destinatiile clasice, o tendinta importanta resimtita in piata si in agentie o reprezinta scaderea cererilor pentru litoralul bulgaresc. “Cauza principala in diminuarea cererilor pentru turismul din Bulgaria o reprezinta scaderea calitatii serviciilor fata de anii anteriori. In tara noastra functioneaza foarte mult mimetismul turistic. Romanii isi fac concediile in functie de recomandarile colegilor de birou. Sistemul de tip “word-of-mouth” conduce la un moment dat la o crestere masiva a cererilor pentru o locatie, dar si la prabusiri bruste in conditiile in care standardele nu sunt mentinute de la  an la an. Acesta este cazul destinatiilor din Bulgaria pentru care preconizam o scadere drastica in acest an tocmai din cauza scaderii calitatii serviciilor”, declara Lacramioara Ionescu, director Exponent Travel.

 

Ea a mai spus că se intalneste o crestere a “early bookings-urilor”: foarte multe persoane prefera sa-si cumpere in aceasta perioada a anului excursiile pentru concediile de vara. Acest sistem de achizitie poate asigura o reducere de 20%, mergand chiar pana la 30% pentru unele destinatii, cum este Egiptul.

 

Anul 2008 a insemnat pentru Exponent Travel o dublare a vanzarilor pentru pachetele turistice cu destinatii exotice, fata de 2007, acestea reprezentand in prezent aproximativ 20% din venituri. Agentia a incheiat anul cu o crestere de aproximativ 40%, atingand o cifra de afaceri de 600 000 euro.