Un grup de companii si organzatii de mediu, conduse de Google si Intel intentioneaza sa produca computere personale si servere cu un consum mai redus de electricitate, initiativa lansata pentru a reduce consumul de energie electrica si emisiile care contribuie la fenomenul de incalzire globala, informeaza CNN. 

Programul urmareste cresterea eficientei computerelor in privinta consumului de electricitate in urmatorii patru ani, scopul sau fiind reducere la jumatate a consumului curent pana in 2010. In prezent, un computer iroseste jumatate din energia care o consuma, in timp ce un server risipeste o treime. 

Potrivit estimarilor, programul va economisi energie de 5,5 miliarde de dolari pana in 2010 si va reduce cu 54 de milioane de tone anual emisiile care produc efectul de sera, aceeasi cantitate care s-ar obtine daca s-ar elimina 11 milioane de masini sau 20 de centrale energetice pe baza de carbune anual.  

Implementarea acestei tehnologii ar creste pretul computerelor personale cu 20 de dolari, in timp ce pretul serverelor ar fi cu 30 de dolari mai mare. Totusi, utilizatorii si-ar recupera treptat banii, datorita facturilor mai mici. 

Printre sustinatorii proiectului se mai numara Dell, Hewlett Packard, Hitachi, IBM, Lenovo, Microsoft, Sun Microsystems si Yahoo.

Sursa: CNN 13 Iunie 2007

 

 

Te-ar putea interesa și: