Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat o serie de reglementări astfel încât companiile din sectorul energetic şi de gaze naturale să realizeze investiţii de 16 miliarde de lei în următorii cinci ani, a declarat, luni, Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE, la conferinţa InvesTenergy.

“În ultima perioadă am adoptat o serie de reglementări în domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale care contribuie la dezvoltarea infrastructurii de transport, distribuţie, atât pentru gaze naturale cât şi pentru energie electrică, dar şi pentru creşterea capacităţii de înmagazinării a gazelor naturale. Suma totală pe care am evaluat-o ca urmare a acestor decizii depăşeşte 16 miliarde de lei pentru următoarea perioadă până la cinci ani. Suma respectivă o regăsim în tarifele reglementate, pentru activităţile de care vorbeam mai devreme. Sunt bani care vor contribui la creşterea siguranţei în alimentare şi continuitate în aprovizionare cu gaze naturale şi energie electrică”, a spus Dumitru Chiriţă.

El a afirmat că Autoritatea are în vedere creşterea capacităţii de înmagazinare care se ridică în prezent la 3,1 miliarde Nmc (normali metri cubi n.r).

“Apreciez că în perioada următoare, doi – trei ani de zile, ar trebui să se dubleze. Cel puţin să se dubleze pentru a avea o securitate în aprovizionate cu gaze naturale mult peste ceea ce este astăzi”, a afirmat Dumitru Chiriţă.

Preşedintele ANRE a menţionat că la această dată există înmagazinate 2,8 miliarde normali metru cubi, cu 0,6 miliarde Nmc peste obligaţia cumulată a tuturor operatorilor din sectorul gazelor naturale, de 2,2 miliarde de Nmc. Până la 31 octombrie 2019 înmagazinarea va ajunge la capacitatea maximă a depozitelor.

El a spus că Transgaz a făcut eforturi deosebite pentru a creşte capacitatea de interconectare la graniţă, atât cu Bulgaria cât şi cu Ungaria, şi a precizat că speră că va creşte capacitatea interconectarea cu Moldova şi Serbia.