Ministrul Economiei, Varujan Vosganian şi ambasadorul Republicii Coreea, Im Han-taek, au avut o întrevedere, miercuri, tema principală a discuţiilor fiind intensificarea relaţiilor economice dintre România şi Republica Coreea.

Partea coreeană a solicitat detalii privind legislaţia în domeniul certificatelor verzi. Oficialii coreeni şi-au exprimat speranţa că modificările legislative din domeniu nu vor afecta afacerile investitorilor sud-coreeni, prezenţi deja pe piaţa românească.

În cadrul întâlnirii a fost analizată situaţia relaţiilor comerciale bilaterale. În anul 2012 s-a înregistrat un record al exporturilor româneşti pe piaţa sud-coreeană, de 482 milioane dolari, respectiv o creştere de 33% faţă de anul precedent, în timp ce importurile au scăzut cu 23%, până la 505 milioane dolari. Astfel, deficitul comercial s-a micşorat până la 23 milioane dolari. Volumul schimburilor s-a păstrat în jurul valorii de un miliard dolari, în uşoară scădere faţă de recordul înregistrat în 2011.

Diplomatul coreean a exprimat disponibilitatea ţării sale de a pune la dispoziţia României experienţa în domeniul aplicării strategiei de reindustrializare, în contextul în care şi în România se prefigurează elaborarea unei astfel de strategii de către Ministerul Economiei.

România şi Republica Coreea au convenit un Parteneriat strategic, din septembrie 2008. Planul de acţiune pentru punerea în aplicare a Parteneriatului strategic, semnat în iunie 2010, la Seul, la nivel de miniştri de externe, se poate materializa în noi proiecte de cooperare bilaterală, potrivit Ministerului Economiei.