Această îmbunătăţire este atribuită creşterii economice modeste, performanţei înregistrate de companii peste hotare, dar şi unui bun control al costurilor.

Agenţia americană de evaluare financiară estimează că aproape 700 de miliarde de dolari (57% din aceste depozite de numerar) sunt ţinute în străinătate. Moody’s crede că această situaţie reflectă puterea pieţelor emergente, consecinţele fiscale negative de repatriere a banilor în SUA şi utilizarea disproporţionată a fondurilor americane pentru a plăti dividende şi achiziţii.

Cei cinci "regi ai numerarului" sunt Apple, Microsoft, Cisco Systems, Google şi Pfizer. Împreună, ei deţin 276 de miliarde de dolari sau 22% din totalul de numerar al corporaţiilor nefinanciare şi în creştere cu cinci procente faţă de anul precedent. Cât despre Apple, în cazul în care nu-şi va folosi lichidităţile pentru distribuirea de dividende, Moody’s crede că cele 97 de miliarde de dolari în numerar (8% din total) ar putea creşte până la 150 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului curent.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă ca, anul viitor, condiţiile generale de afaceri să rămână modeste, iar companiile să continue să folosească banii pentru dividende, răscumpărări de acţiuni şi achiziţii, deşi într-o porţie destul de mică, astfel de cheltuieli fiind asociate cu o activitate macroeconomică solidă.

Alte sectoare bogate în lichidităţi sunt farma (183 miliarde dolari la sfârşitul anului 2011, Pfizer, Johnson & Johnson şi Amgen fiind top trei deţinători de cash) şi cel energetic (114 miliarde dolari – Chevron, Exxon Mobil şi ConocoPhillips).