România nu vrea sau nu știe să se folosească de adevăratele avantaje pe care le are. Pentru că nu avem suficiente fabrici de procesare şi nicio industrie de profil bine dezvoltată, măceşele, atât de bogate în vitamina C, se usucă neculese.

Fructele, folosite în industria farmaceutică, dar și în dulcețuri sau în sosuri, îi încântă pe străini, care cumpără tot ce strâng oamenii de la ţară.

Nemţii sau italienii, de exemplu, sunt dispuşi să dea şi 1.000 de euro pe tona de măceșe.

Din Maramureș, zeci de tone de măceșe vor ajunge în Germania. Fructele, considerate adevărate medicamente naturale, rămân în păduri și pe dealuri pentru că se culeg greu și puțini se înhamă la o muncă atât de meticuloasă.

În mod normal, măceșele sunt sortate la direcțiile silvice pentru firmele din străinătate. Din păcate, însă, o cantitate uriașă se pierde în acest moment. „Recolta este bună, stăm mai prost cu culegătorii pentru că forța de muncă aproape că nu mai există sau nu este interesată. Am ajuns să mergem cu angajații noștri să facem cantitatea contractată”, spune Marcel Cosma de la Direcția Silvică Maramureș, conform ProTV.

Italienii transformă măceșele în gemuri, siropuri sau în sosuri pentru fripturi. În Bistrița Năsăud, un culegător primește 3 lei pentru un kilogram, cu precizarea că peste graniță prețul se dublează.

Intuind potențialul afacerii, autoritățile din Alba au găsit o variantă că măceșele să ajungă și pe piațainternă. O cantitate foarte mare este transformată în pastă, chiar la sediul Ocolului Silvic din Sebeș.

O pungă de 5 kilograme se vinde cu 30 de lei.

La Saschiz, în Mureș, este sezonul coarnelor. Din fructele sălbatice se fac tot felul de bunătăți: gem, dulceață, sirop. Rețele localnicilor l-au ademenit și pe Prințul Charles. O fundație patronată de Alteța Sa regală a adunat o sută de kilograme de coarne de la localnici.

Un borcan de dulceață sau sirop de coarne costă între 10 și 15 lei.