Autoritatile spaniole vor sa investigheze daca Odyssey Marine Exploration, companie americana de excavari marine, poate fi acuzata de furt, in urma descoperirii unei comori pe fundul marii acum doua zile, in coasta Gibraltarului.

Americanii au gasit vineri o epava din perioada coloniala, avand o incarcatura de monede de aur si argint, estimata la jumatate de miliard de dolari, insa nu a detaliat exact locul, din motive de securitate. Se pare ca metalele pretioase s-ar fi aflat pe HMS Sussex, scufundata in apele internationale in 1694.

Spaniolii au devenit suspiciosi, in urma unei “coincidente” : compania americana a cerut in ianuarie permisiunea de a explora in apele teritoriale ale Spaniei, langa Gibraltar si este foarte posibil ca epava sa fi fost descoperita pe teritoriu spaniol, caz in care americanii nu au dreptul asupra “prazii”.

Un avion de marfa, inchiriat in regim charter, a decolat in weekend cu destinatia SUA, avand la bord 500.000 de monede de aur si argint, care valoreaza fiecare 1.000 de dolari.

Sursa: The Independent 21 Mai 2007