Comisia Europeană i-a prezentat vineri pe cei opt câştigători care au avut performanțe în ceea ce privește inovarea sectorului ecologic european și au respectat rigorile Uniunii Europene în domeniul afacerilor lor, precum şi contribuţia acestora la reducerea impactului agriculturii asupra climei şi a mediului, se arată într-un comunicat trimis de Executivul comunitar.

Premianții au promovat producţia ecologică cu mult timp înainte ca aceasta să devină populară, adesea în circumstanţe foarte dificile

„Am fost impresionat de fiecare dintre poveştile din spatele succesului câştigătorilor. Ei sunt persoane, organizaţii şi instituţii de un angajament incredibil, care au promovat producţia ecologică cu mult timp înainte ca aceasta să devină populară, adesea în circumstanţe foarte dificile.

Ei provin din întreaga UE, demonstrând că producţia ecologică este vie peste tot şi că excelenţa ecologică poate fi găsită peste tot. În acest sens, ei oferă multă speranţă pentru dezvoltarea în continuare a producţiei ecologice şi pentru beneficiile pe care aceasta le poate aduce fermierilor noştri, comunităţilor rurale şi societăţii în ansamblu”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul Uniunii Europene pentru agricultură.

Cocursul a fost organizat în comun de Comisia Europeană, Comitetul Economic şi Social European, Comitetul European al Regiunilor, COPA-COGECA şi IFOAM Organics Europe. Acesta s-a desfășurat cu implicarea Parlamentului European şi a Consiliului în juriu.

Cine sunt câștigătorii și ce activități ecologice desfășoară aceștia

Premiul pentru Cel mai bun agricultor ecologic a fost acordat lui David Pejic din Croaţia. Acesta conduce la momentul actual cea mai veche fermă ecologică din Zagreb, cultivând peste 60 de culturi diferite. Ferma desfășoară activităţi de educaţie, formare şi consiliere cu o brutărie la faţa locului şi un restaurant.

Premiul pentru Cel mai bun oraş ecologic a fost acordat oraşului Seeham din nord-vestul Austriei. Seeham face parte din reţeaua „Organic Cities Network Europe”. Toate grădinițele, școlile și cantinele publice din oraș servesc alimente ecologice în proporție de 100%.

Premiul pentru Cea mai bună regiune ecologică a fost acordat regiunii Occitania din sudul Franţei. În prezent, 608.285 de hectare şi 13.265 de ferme sunt destinate agriculturii ecologice, acestea reprezentând 19% din totalul terenurilor agricole. De asemenea, în Occitania se va adoptă o abordare cuprinzătoare, care implică o guvernanţă regională favorabilă incluziunii şi întregul lanţ valoric, de la producţie la consum.