Valoarea lucrărilor pentru care nu s-au plătit sumele contractate se ridică la 200 milioane euro. Potrivit ministrului Dezvoltării, banii vor intra în România până la sfârşitul acestui an: "De acum, pe POR se pot trimite facturile. Avem lucrări efectuate nefacturate de aproximativ 200 milioane euro. Aşteptarea era foarte mare. Sperăm ca până la sfârşitul anului să putem aduce aceşti bani în România", a spus Udrea.

Autorităţile române au luat măsurile necesare pentru a corecta neregulile identificate şi, prin urmare, plăţile pot fi reluate. Comisia este mulţumită de progresele realizate până în prezent în reformarea sistemului de gestiune şi control al achiziţiilor publice pentru politica de coeziune din România, proces desfăşurat sub conducerea ministrului pentru afaceri europene Leonard Orban, scrie în comunicatul transmis de Comisia Europeană.

Potrivit ministrului Dezvoltării, soluţiile găsite de MDRT pentru eficientizarea gestionării fondurilor europene prin POR vor fi implementate şi în cadrul altor programe operaţionale sectoriale.

De ce au fost întrerupte plăţile intermediare

În luna iunie a acestui an, Ministerul Dezvoltării a anunţat decizia Comisiei Europene (CE) de a întrerupe plăţile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport – în urma unor deficienţe din sistemul de achiziţii publice.

Potrivit MDRT, deficienţele se refereau la utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.
"Salut decizia CE de reluare a rambursării de plăţi pentru POR. Vom putea în zilele următoare sa reluăm acest proces şi sperăm ca la nivelul CE cererile de rambursare să poată fi procesate cu maximă celeritate astfel încât să avem fonduri trimise la buget în acest an. Această decizie "deschide porţile" pentru decizii similare, pentru celelalte programe operaţionale în cazul cărora autorităţile române au decis în val să nu mai trimită la Bruxelles cereri de rambursare", a afirmat Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.

Potrivit Ministerului Afacerilor Europene, alocarea pentru POR în intervalul 2007 – 2013 este de 3,76 miliarde euro. Până la 30 noiembrie 2011 au fost depuse 7.924 de proiecte în valoare totală de 53,14 miliarde lei. Numărul proiectelor aprobate a fost de 2.773, iar a celor semnate 2.340.

Rata de absorbţie calculată în funcţie de plăţile interne către beneficiari a fost de 24,49% la 30 noiembrie 2011, iar rata de absorbţie calculată în funcţie de plăţile intermediare de la Comisia Europeană a fost de 7,37%, scrie Agerpres.

Te-ar putea interesa și: