Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 19,9% în primele 10 luni ale lui 2022

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat noi date care arată că numărul comenzilor noi din industria prelucrătoare au crescut, în termeni nominali, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2022 cu 19,9 procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele relevă că evoluția a fost determinată de majorarea cu 23,3 procente a industriei bunurilor de folosință îndelungată, de majorarea cu 22,2 procente a industriei bunurilor intermediare și de majorarea cu 18,4 procente a industriei bunurilor de uz curent și a industriei bunurilor de capital. Pentru ultimele două, procentajul a fost același.

Comenzile noi din industria prelucrătoare s-au majorat în octombrie 2022, față de septembrie 2022

Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că numărul comenzilor noi din industria prelucrătoare a crescut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 2,4 procente în luna octombrie a acestui an față de luna septembrie.

Această majorare se pune pe seama creșterilor de 10,5 procente din industria bunurilor de folosință îndelungată și de 5,1 procente din industria bunurilor de capital.

În ceea ce privește industria bunurilor de uz curent, aici a fost înregistrată o scădere de 3,9 procente, iar în industria bunurilor intermediare a fost înregistrată o scădere de 2 procente.

Comenzi mai mari în octombrie 2022, față de octombrie 2021

Institutul Național de Statistică (INS) mai spune că numărul comenzilor noi din industria prelucrătoare a crescut în luna octombrie a acestui an, față de numărul înregistrat în luna octombrie a anului trecut. Așadar, în termeni nominali, pe ansamblu, este vorba de o creștere cu 23,8 procente.

Majorarea aceasta a avut loc datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată, și vorbim aici despre o majorare cu 41,3 procente.

Au mai fost înregistrate majorări de 29,8 procente în industria bunurilor de capital, majorări de 16,9 procente în industria bunurilor de uz curent și majorări de 13,3 procente în ceea ce privește industria bunurilor intermediare.

Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.