Compania de consultanţă imobiliara Colliers International se va retrage de pe piata rezidentiala din cauza blocajului care afecteaza grav vanzarile de locuinte. „Deja am renuntat la mai multe proiecte pe care le promovam. In prezent, avem contracte ferme cu Asmita Gardens si Silver Mountain din Brasov, dupa finalizarea carora ne vom retrage de pe piata rezidentiala”, spune Bogdan Georgescu directorul Colliers. Potrivit lui Georgescu, compania se va axa exclusiv pe zona corporate – office, comercial, industrial, evaluari etc.

Situatia de pe piata rezidentiala se repeta in masura mai mare sau mai mica si in celelalte sectoare ale pietei, lipsa finantarilor atat pentru developeri, cat si pentru retaileri sau chiriasi determinand ingreunarea dezvoltarii pietei. „De lipsa finantarilor este afectata destul de grav piata office. Bancile cer garantie dezvoltatorilor preinchirierea a cel putin jumatate din proiectele propuse spre finantare. Ori in conditii de criza, companiile sunt greu de convins sa inchirieze noi spatii cu ocupare peste doi ani, cand ei incearca sa supravietuiasca”, sustine Georgescu.

Conform ultimului raport de piata al Colliers suprafata totala inchiriabila de spatii office este de circa un milion mp cu o rata de neocupare de 2,8%, iar pentru spatiile comerciale, suprafata inchiriabila trece de 1,2 milioane mp, cu o rata de neocupare aproape de zero. In ceea ce priveste vanzarile de locuinte, acestea au scazut in cea de-a doua jumatate a anului trecut la 600 de unitati, fata de cele circa 3.000 vandute in primele sase luni.

Colliers International a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 65 de milioane de lei, in scadere cu 8,2% comparativ cu suma de 70,85 milioane de lei obtinuta in 2007.

Sursa: Colliers International