Expertiza unui profesionist poate face diferenţa între succes şi eşec!

CECCAR: Micii întreprinzători să colaboreze cu liber profesioniştii contabili

Este mesajul ferm transmis de către Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).

Potrivit unui mesaj transmis de către instituţie, importanţa rolului liber-profesioniştilor contabili în creşterea gradului de conformare fiscală voluntară a fost adusă în atenţie şi de către autorităţile din România.

Mai precis, şeful Fiscului, Lucian Heiuș, a explicat de ce este foarte important ca micii întreprinzători să colaboreze cu liber profesioniştii contabili.

„Pentru a plăti mai puțini bani către un contabil, aleg tot felul de soluții care îi duc de multe ori în situații neplăcute pentru ei. În loc să facă un contract cu un contabil autorizat sau cu un expert contabil, apelează la diverși funcționari”, a declarat recent preşedintele ANAF, Lucian Heiuș.

Cu privire la aceste practici, președintele ANAF a subliniat că acestea nu numai că sunt ilegale, dar pot conduce și la erori: „Când mergem noi în control, de cele mai multe ori constatăm că, de fapt, erorile pe care le găsim nu sunt voite de patron, ci sunt greșeli făcute de cel care a ținut contabilitatea.”

Pentru siguranța businessului, apelează la un liber-profesionist contabil! Lista completă a experților contabili și a contabililor autorizați este disponibilă pe site-ul CECCAR, se arată încheierea mesajului transmis de către Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

Risc mare de evaziune fiscală în cazul a sute de mii de firme ce nu au un cont bancar

Tot Lucian Heiuș a precizat, referitor la firmele din România, că în jur de 350.000 de societăţi, în general mici, nu deţin un cont bancar.

„Există 350.000 de societăți, în general mici, care nu au cont bancar. Din punctul meu de vedere e cumva anormal. Adică dacă ai o firmă trebuie să ai și un cont bancar. Legea nu-i obligă, dar să faci o lege pentru un lucru care mi se pare de bun simț…

Inclusiv la firmele care sunt plătitoare de TVA, 499.600 de firme sunt înregistrate, 83.000 nu au cont în bancă, dar au cont de TVA, că legea le permite.

Eu îmi doresc să găsesc o formulă ca dacă întreprinzătorul nu e conștient, să fie obligat să-și deschidă un cont în bancă. Haideți să fim cinstiți: cel care preferă să lucreze cu cash, fără să pună bani în bancă, are un risc mare de evaziune fiscală”, a mai spus Lucian Heiuș, invitat la B1 TV.