Codul Rutier prevede amenzi considerabile și pentru pietonii care nu respectă regulile prevăzute în lege.

Concret, pietonii trebuie să ştie că sunt obligați să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament.

Ei nu au voie să meargă pe pistele de biciclete şi pe autostradă.

Pietonilor le este interzis să traverseze atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență (poliție, pompieri etc) cu girofarurile și sirena pornite.

Alături de conducătorii auto sunt obligații să fie atenți la semnalizările polițiștilor aflați în intersecții. Astfel, aceștia trebuie să respecte indicațiile polițistului care dirijează circulația și trebuie să traverseze drumul, să grăbească traversarea acestuia sau să se oprească la semnalele polițistului.

De asemenea, pietonii pot traversa un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afișeze semnalul roșu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea și, dacă drumul are un refugiu central sau un spațiu pe unde nu circulă mașinile, pietonii trebuie să aștepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului. Astfel, pietonii nu pot începe traversarea drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roșie.

Suplimentar, pietonii care sunt nevoiți să circule noaptea pe partea carosabilă a drumului, deoarece nu există trotuare sau acostament în zonă, trebuie să aibă aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau să aibă asupra lor o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Toți cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancţionaţi cu amendă din clasa I de sancțiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă.

Mai exact, ei riscă o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei.