Este pericol imens în România. Ciclonul distrugător care a provocat moartea a sute de oameni în Germania, își face simțită prezența și pe teritoriul țării noastre. În urmă cu doar câteva ore, din cauza inundațiilor din Germania, mii de persoane au dispărut. În Belgia situația este la fel de dramatică.

Acum a venit rândul României. În localitatea Ocoliș, din județul Alba, ploile și vijeliile au distrus trei case, iar alte 20 au fost grav avariate. Zeci de persoane au fost evacuate din fața apelor revărsate. În cinci ore au căzut peste 220 de litri de precipitații pe metru pătrat. Unele mașini au fost luate de viitură, iar gardurile au fost distruse. Oamenii sunt de-a dreptul șocați și susțin că nu au mai văzut asemenea inundații.   Primarul comunei Ocoliș, Alin Jucan a recunoscut că situația este catastrofală.

„Peste 9 km de drumuri comunale și județene rupte, drumuri forestiere praf, rupte undeva la 10-12 km, conducta de apă – undeva la 14 km ruptă, iluminat pe toată distanța asta, vreo 450 de oameni izolați, fără resurse”, a spus el, la Digi24.

„Nu știu unde sunt mașinile mele, deci le-a dus viitura, le-a dus apa pe Arieș în jos. Nici nu știu unde sunt mașinile”, spune un localnic”, a povestit un localnic. El a spus că nu a mai văzut asemenea inundații în viața lui.

Noi regiuni sunt vizate de coduri roșii de inundații și furtuni

Autoritățile nu par tocmai liniștite. Prefectul județului Alba încearcă să găsească rapid o rezolvare a situației dramatice din această zonă.

„Refacem albia râului, pentru că a ieșit din matcă, s-a schimbat geografia comunei. Împreună cu tot personalul de la Gospodărirea Apelor, drumuri județene, drumuri locale, refacem infrastructura ca să putem urca cât mai sus. După aceea, echipele de evaluare vin în teren, evaluăm și trimitem proiect de hotărâre către guvern pentru despăgubire și o să refacem toată infrastructura distrusă”, spune prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

Potrivit specialiștilor, în localitatea Ocoliș au căzut 223 de l/mp într-un interval de numai 5 ore.

Lucrurile se pare că nu se vor opri aici. Noi regiuni sunt vizate de coduri roșii de inundații și furtuni.  Meteorologii au anunțat ploi torențiale în zonă și zilele următoare și este cod roșu de inundații în Alba.

Sursă foto: Dreamstime