Administratia Nationala de Meteorologie anunță vreme haotică în următoarele două zile. Mai exact, meteorologii au emis un cod galben de disconfort termic accentuat si canicula, valabil în perioada 8 – 9 iulie.

Potrivit datelor publicate de ANM, valul de caldura va persista in cea mai mare parte a Olteniei, in vestul Maramuresului si sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi temperaturi maxime de 31-35 de grade.

Totodată, în atât în Banat cât și în Crisana va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 35 si 38 de grade. În ceea ce privește indicele temperatura-umezeala (ITU), acesta va atinge si local, mai ales in vestul tarii, va depasi pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic.

De menționat este faptul că ANM a mai emis un alt cod galben de instabilitate atmosferică temproar accentuată valabil în cursul zilei de joi, 8 iulie, în intervalul orar 13.00 și 22.00.

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în nordul Olteniei si al Munteniei, precum si in zona Carpatilor Orientali, vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse ce vor avea si caracter torential, descarcari electrice, intensificari ale vantului si, izolat, grindina.

Totodată, meteorologii mai precizează că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi 25-40 l/mp.

Cum va fi vremea în weekend. Pronogza meteo ANM

Potrivit ANM și în weekend se anunță o vreme extrem de caldă. Meteorologii susțin că în vestul şi sud-vestul ţării valul de căldură şi disconfortul termic accentuat vor persista, iar în celelalte zone vremea va fi local călduroasă, determinând -în special în regiunile sudice- un disconfort termic mai ridicat.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor fi cuprinse între 27…28 de grade pe litoral şi 36…37 de grade în zona de câmpie a Banatului; minimele termice se vor situa între 10 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 21…23 de de grade pe litoral şi în Dealurile de Vest.

La multe pe de altă parte vor exista înnorări şi ploi de scurtă durată, iar spre seară în extremitatea vestică a teritoriului vor fi pe spaţii mici manifestări de instabilitate atmosferică- rafale ale vântului, posibil vijelii, descărcări electrice şi averse.

Și în Capitală vremea va rămâne tot călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului de 32 de grade şi disconfort termic mai ales în orele după-amiezii. Temperaturile minime pe de altă parte se vor încadra între 15…18 grade.