Canicula face victime în România. Potrivit ultimelor informații, un bărbat din municipiul Iaşi a fost găsit pe stradă cu hipertermie, având temperatura peste 42 de grade. În ciuda eforturilor cadrelor medicale de a-l resuscita, acesta a murit.

Coordonator UPU – SMURD Iaşi, doctorul Diana Cimpoeşu, a anunţat, vineri, că pacientul în vârstă de aproximativ 50 ani a fost găsit pe stradă, inconştient. Potrivit sursei citate, acesta fost preluat de un Echipaj de Prim Ajutor (EPA) din cadrul Detaşamentului 2, după care s-a solicitat echipaj cu medic, care a continuat manevrele de resuscitare.

De menționat este faptul că bărbatul a intrat în mod repetat în stop cardio-respirator, fiind efectuată resuscitare cardio-pulmonară, iar în cursul nopţii, după ora 3,00, a fost declarat decesul.

Sursa citată mai precizează că hipertermia putea fi provocată de caniculă, dar cauza exactă a decesului va fi stabilită de medicii legişti, după efectuarea necropsiei.

25 de români au ajuns la spital din cauza caniculei

Pe lângă decesul din cursul zilei de vineri, în ultimele două zile, 25 de persoane din Arad s-au prezentat la spital cu simptome specifice căldurii excesive, printre acestea și o elevă care a fost luată de ambulanță, după ce a leșinat în fața unei școli din oraș.

În ceea ce privește simptomele, pacienții reclamă în special dureri de cap și amețeli.

Purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean Arad, Simina Roz le-a oferit câteva sfaturi arădenilor în contextul caniculei din ultimele zile. Se recomandă consumul de lichide, dar și evitarea expunerii prelungite la soare într-un orar bine stabilit.

“Îi sfătuim pe arădeni să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00, să consume cât mai multe lichide – necarbogazoase și non-alcoolice, legume și fructe proaspete. De asemenea este indicat ca atunci când ieșim din casă să purtăm haine lejere din bumbac, în culori deschise și pălării de soare. Cele mai expuse la efectele caniculei sunt persoanele vârstnice sau femeile însărcinate, dar și cele care suferă de diferite afecțiuni medicale precum – respiratorii sau cardiace”, a spus Simina Roz.