Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România, reunit la Constanţa, a formulat o declaraţie prin care solicită modificarea Ordonanţei privind prescripţia electronică, în sensul eliminării obligativităţii ei, susţinând că nu există condiţii pentru introducerea ei.

‘Medicii nu sunt împotriva informatizării şi a prescripţiei electronice, fiind printre primii care au apelat la acest sistem. Medicii sunt însă împotriva unor experimente care pot să creeze grave neajunsuri în acordarea asistenţei medicale’, se precizează în comunicatul CMR.

Consiliul Naţional al CMR, analizând situaţia prescripţiei electronice, are următoarele obiecţii: după patru ani, SIUI încă nu este întregime funcţional, apărând dificultăţi în exercitarea profesiei de medic, în încălcarea drepturilor pacientului privind confidenţialitatea datelor proprii şi asigurarea siguranţei acestor date; în aceste condiţii, este dificil, fără experimentarea unor staţii pilot, să se introducă la nivelul întregii ţări obligativitatea reţetei electronice fără o pregătire corespunzătoare.

‘Deşi de patru ani am semnalat că SIUI este nefuncţional şi creează probleme în exercitarea profesiei medicale, având efecte negative asupra calităţii actului medical şi a pacienţilor, nu s-au luat măsuri’, susţin medicii.

De asemenea, ei acuză faptul că, în condiţiile în care veniturile cabinetelor şi ale spitalelor s-au diminuat continuu, o nouă cheltuială impusă va fi în detrimentul pacienţilor, care ar putea beneficia de aceste fonduri prin creşterea calităţii serviciilor.

În opinia medicilor, cheltuielile privind funcţionarea şi implementarea reţetei electronice ar trebui suportate de organizatorii de sănătate, şi nu de cabinetele medicale şi unităţile sanitare.

‘Introducerea brutală a reţetei electronice va avea ca efect creşterea birocraţiei şi a timpului de lucru a medicilor fără a fi retribuiţi suplimentar. În loc ca actul medical să fie simplificat, vor apărea probleme în cascadă, având în vedere neconcordanţele din sistemul SIUI’, atrage atenţia CMR.

Medicii menţionează şi faptul că există numeroase localităţi sau zone în care nu se poate realiza legătura prin internet şi medicii vor trebui, după ce eliberează reţeta clasică, să introducă datele în sistem în timpul lor liber.

‘Nu există modalităţi reale, practice, de siguranţă a datelor pacienţilor. Suntem îngrijoraţi de faptul că nu există condiţii de păstrare în siguranţă a datelor medicale personale, pentru a nu mai apărea situaţii în care a fost încălcată confidenţialitatea pacientului. Încălcarea confidenţialităţii datelor medicale este sancţionată atât de legea nr. 46/2003, cât şi de Codul de Deontologie Medicală’, mai arată CMR.
Sursa: Agerpres