Primăria Sectorului 1, nereguli de aproape 140 de milioane de euro

Descoperirile Curții de Conturi în administrația primăriei sub conducerea lui Clotilde Armand sunt alarmante, incluzând:

  • plăți nejustificate;
  • fonduri ascunse în conturi;
  • erori procedurale;
  • contracte semnate în mod ilegal;
  • lipsa acțiunii pentru recuperarea unor drepturi financiare.

Conform Raportului Curții de Conturi a României nr. 17140/22.02.2024, suma totală a acestor nereguli financiare este de aproximativ 140 milioane de euro, echivalentul a peste 700 de milioane de lei.

În cadrul observațiilor de audit, la punctul 1.1., Curtea de Conturi constată următoarele nereguli:

  • Întreținerea, pentru o perioadă mai lungă de trei luni, în contul 473 „Deconturi din operațiuni în curs de clarificare”, inclusiv la data de 31.12.2022, a sumei totale de 701.600.111 lei. Din această sumă, 66.834.962 lei ar fi trebuit să fie înregistrată drept cheltuială, pentru 82.939.009 lei nu s-au constituit provizioane. Pentru suma de 633.779,373 lei nu se cunoaște stadiul dosarelor aflate pe rolul instanțelor.
  • De asemenea, pentru suma de 985.776 lei, reprezentând sume încasate nelegal de către SC Eco Sud SA de la Sectorul 1 al Municipiului București, nu au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru recuperarea acestora, existând riscul stingerii prin prescriere a dreptului la acțiune privind recuperarea acestor drepturi, în contradicție cu prevederile legale.

“Clotilde Armand ascunde bani în conturi, pentru a nu plăti executările silite.

Suma de 66 milioane ce trebuia trecută pe cheltuieli nu este o eroare, ci este un mod de a ascunde banii”, a explicat Dan Podaru, fost consilier local al sectorului 1, potrivit stiripesurse.ro.

Dan Podaru
Dan Podaru / SURSA FOTO: Facebook

Curtea de Conturi recomandă Primăriei Sectorului 1 să cerceteze cauzele

Curtea de Conturi recomandă Primăriei Sectorului 1 să inițieze o cercetare pentru identificarea cauzelor care au condus la pierderea în instanță a sumei de peste 66 de milioane de lei.

Conform informațiilor provenite de la surse din primărie, suma trebuie să fie achitată către Soft Business Union ca urmare a unei pierderi în procesul intentat de administrația locală. Această companie dezvoltase un software destinat Poliției Locale Sector 1. Similar cazului contractului cu Romprest, primăria nu a mai efectuat plăți ulterioare.

Zeci de mii de euro pentru cursuri neautorizate

La punctul C2, al raportului, Curtea constată “menținerea nejustificată, la 31.12.2022 în soldul contului 231 “Active fixe corporale în curs de execuție” a sumei de 31.458.405 lei reprezentând contravaloarea unor lucrări de investiții finalizate și recepționate, contrar prevederilor legale, cu consecința denaturării cheltuielilor raportate în contul de execuție și contul de rezultat patrimonial”.

La punctul G2, raportul consemnează că auditul intern “nu a vizat toate procesele desfășurate”.

Curtea de Conturi a identificat nereguli în atribuirea și derularea contractului pentru lucrările la parcarea de sub Pasajul Basarab. Conform documentului citat, primarul Clotilde Armand este responsabil și de subfinanțarea CET Grivița, depășind termenul legal până la care bugetul pentru acest obiectiv strategic trebuia supus aprobării în consiliu.

Primăria este de asemenea acuzată că a finanțat și recepționat lucrări fără documente justificative corespunzătoare. Nereguli au fost constatate și în finanțarea unor instituții de învățământ, cum ar fi Liceul George Enescu și Grădinița nr. 222. În cazul liceului, Curtea a constatat efectuarea de către primărie a unor plăți nejustificate în valoare de aproximativ 50.000 de euro. Mai exact, s-a semnat un contract pentru cursuri de formare a cadrelor didactice cu un furnizor neacreditat în acest sens.

Curtea de Conturi a evidențiat, de asemenea, lipsa a peste 5.000 de tone de deșeuri de metal. În plus, la Parcul Bazilescu, primarul a încheiat două contracte de asociere pentru o suprafață de teren fără aprobarea consiliului local.

Dan Podaru amenință că va depune plângere penală

Dan Podaru și-a dat recent demisia din funcția de consilier local al Sectorului 1 și din PNL.

Acesta a declarat că intenționează să înregistreze o nouă plângere penală împotriva primarului Clotilde Armand, bazată pe raportul emis de Curtea de Conturi a României.

“Putem bănui cum se va apăra Clotilde Armand: va spune că această instituție a statului, controlată de PNL și PSD, are ceva cu ea și realizează o formă abuzivă de control. Trebuie să pornim de la următorul principiu: atât timp cât DNA și instituțiile statului nu au avut nimic cu Clotilde Armand, acestea erau bune și puteam avea încredere în acestea.

În momentul în care ANI a declarat incompatibilitatea primarului Clotilde Armand, aceasta a început să urle ca din gură de șarpe că este abuzată. În acest moment, Clotilde Armand nu se poate prevala de niciun fel de prezumție de nevinovăție, pentru că și celelalte rapoarte ale Curții de Conturi, pe care le regăsim în presă, cel din anul 2021, de exemplu, au semnalat nereguli la nivelul plăților, din câte îmi aduc aminte, în valoare de 87 milioane de lei.

Încă de atunci, Curtea de Conturi a arătat că primarul Armand a mistificat plățile și a realizat operațiuni financiare la nivelul contabilității, care erau nefirești. Anul trecut, consilierii locali au cerut ca primarul să realizeze provizioane referitoare la diferite sume pe care primăria le pierduse prin procese în fața unor terți. În acest nou raport, inclusiv Curtea de Conturi indică necesitatea acestor provizioane. Nu există un audit intern care să verifice operațiunile. Mi se pare de neimaginat”, a afirmat acesta.

“Au trecut deja mai multe zile, iar PNL, cu președintele interimar al filialei Sector 1, George Tuță, candidatul la funcția de primar, avea obligația, dacă nu se află în cârdășie cu Clotilde Armand, să realizeze o conferință de presă, în care să prezinte acest raport dramatic și să transmit întrebările necesare și obligatorii primarului fraudulos.

Iată cum PNL și George Tuță nu au dat nici măcar un comunicat pe paginile lor de social-media. Acest lucru demonstrează că PNL Sector 1 nu i se poate opune primarului Clotilde Armand, neavând profesionalismul necesar. Este o rușine pentru un asemenea partid să se afle în incapacitatea de a reacționa comunicațional la nivelul anului 2024”, a adăugat Dan Podaru.