Piata obiectelor de arta este dominata de tablouri care se pot achizitiona la preturi modice, dar care, in timp, formeaza o colectie de o valoare certa. Pe de alta parte, clasicii romani, care au creat in perioada dintre sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, se bucura de cel mai mare succes. Andreescu, Grigorescu, Luchian, Pallady, Petrascu, Aman, Tonitza sunt nume care vand orice lucrare. Cea mai bine vanduta lucrare din 1995 pana in prezent a fost „Ciobanas” (46×79 cm), semnat Grigorescu, care s-a adjudecat cu suma record de 50.500 USD la Casa de Licitatii Alis, la sfarsitul lunii august 2001.
Cele mai sigure investitii, mai ales pentru un incepator care nu dispune de zeci de mii de dolari, sunt lucrarile cu cota medie, cum sunt cele ale pictorilor din perioada interbelica, Schweitzer-Cumpana, Adam Baltatu, Rosenblut Iosif, Dumitru Ghiata. Motivele? Exista foarte putine sanse ca ele sa fie falsificate, sunt des intalnite pe piata si pot fi gasite la preturi convenabile, adica sub 1.000 USD. O alternativa la lucrarile cotate mediu sunt desenele (in carbune, creion sau tus), pastelurile si acuarelele, care pot fi intalnite uneori sub 500 USD.
La ultima licitatie a Casei Alis din luna noiembrie a.c., s-au vandut tablouri in valoare de peste un miliard de lei (cele mai scumpe, sunt prezentate alaturat), cea mai apreciata lucrare fiind una semnata Gheorghe Petrascu. „Femeia in fata sevaletului” a fost achizitionata cu 193 de milioane de lei. Piesa de rezistenta a urmatoarei licitatii este „Negustorul ambulant” (ulei pe lemn), semnat de Nicolae Grigorescu, al carei pret de pornire este de 14.800 de dolari. Daca va decideti sa investiti in tablouri, nu uitati ca cel mai bine pentru siguranta investitiei dumneavoastra este sa apelati la sfatul unui consilier sau al unui critic de arta.