Un astfel de sistem duce insa si la economii la intretinerea spatiilor si este amortizat in maximum doi-trei ani de functionare.
„O cladire de birouri de peste 1.000 mp merita clar o instalatie inteligenta EIB, prin cablu, care sa asigure un management centralizat BMS. Costurile anuale de intretinere a spatiilor la o cladire mare, precum Europe House, sunt reduse cu 250.000-350.000 de dolari, daca este vorba de un sistem bine implementat”, afirma Petrus Candea, director al Departamentului Sisteme pentru Cladiri, al firmei UTI Systems, care a realizat sistemul inteligent pentru Europe House.
Printr-un astfel de sistem se asigura managementul intregii cladiri din fata unui singur computer.
Prin sistemul companiei suedeze UTI, de exemplu, sunt reglate instalatiile de securitate (incendiu, efractie, gaze, alarme tehnice, video, control acces), instalatiile de media (telefonie, Internet, interfon, sonorizare, radio si satelit), cele care asigura confortul (climatizare, ventilatie, incalzire si lifturi), iluminarea interioara si exterioara a cladirii (sistem iluminat, control jaluzele) si sistemul de apa potabila si combustibili.
„In general, este intotdeauna posibil sa se implementeze o automatizare partiala, pe sisteme individuale sau parti ale acestor sisteme, dar in aceasta situatie se pierd avantajele unui singur supervizor”, afirma Petrus Candea.
„Sistemul prin cablu are dezavantajul ca nu poate fi instalat decat la constructia cladirii sau cu costuri foarte mari ulterior. El este insa mult mai complex si are foarte multe avantaje: se poate interveni inainte de aparitia unei defectiuni, este sigur in exploatare, reduce consumul de energie electrica, termica si apa cu circa 30% si duce la cresterea duratei de viata a cladirii”, afirma Lucian Anghel.