Astazi, Slovenia este o tara bogata si linistita, un melanj intre cultura est-europeana si cea vest-europeana. Daca unele orase amintesc de gloria trecuta a Imperiului Habsburgic sau a Republicii Venetiene, in Alpi turistii descopera o veselie tipica mai degraba bavarezilor.
Slovenia este destinatia ideala pentru pasionatii de catarare sau speologie. Stancile si pesterile gazduite de acest tinut sunt printre cele mai faimoase din Europa. Putina lume stie insa ca slovenii ascund si o mica zona de coasta la Marea Adriatica.
Pe turistul roman, un zbor pana in capitala Ljubljana il costa in jur de 300-350 de USD. Varianta pe sosea poate urma traseul cel mai scurt, Ungaria – Slovenia. Pe aceasta varianta sunt 1.400 km de la Bucuresti pana la Ljubljana, ceea ce la un consum de sapte litri de benzina la 100 km inseamna o cheltuiala de aproape patru milioane de lei.
Cu trenul, cea mai comoda optiune pare fi ruta Bucuresti – Venetia care trece prin Ljubljana. Turistii ce-si doresc o escala in Austria platesc doua milioane de lei pentru un bilet de clasa a doua de la Bucuresti la Viena. Din capitala Austriei pana la Ljubljana se fac sase ore pe calea ferata, iar un bilet la clasa a doua costa 50 USD.

Autostopul, cel mai ieftin mijloc de transport

Iesirea la Marea Adriatica este considerata de catre localnici o surpriza continua pentru turistii care le viziteaza tara. Rezervatii naturale de pietre, lanturile de stanci, minele de sare si statiunile moderne fac din litoralul sloven o alegere epuizanta pentru un calator. Asta pentru ca locuitorii spun ca nu trebuie ratat nimic. Nici stanca Strunjan, inalta de 80 de metri, nici minele de la Secovlje si nici Piran, Izola sau Koper, orase de pe coasta cu o istorie ce dateaza din evul mediu.
Exista numeroase posibilitati de transport din Ljubljana pana pe coasta slovena, distanta fiind de 170 de km. Locuitorii spun fara retineri ca cel mai ieftin mod de a calatori in Slovenia este autostopul. Aceasta metoda este considerata foarte sigura de catre sloveni, iar gasirea unei masini nu e un demers de durata.
Turistii pragmatici pot folosi pentru deplasare mijloacele de transport in comun. Din capitala slovena pleaca spre litoral, din ora in ora, trenuri sau autobuze. Cei care au ales turismul cu ajutorul masinii personale, pot face drumul pe autostrada, platind 4,5 euro taxe de drum. Un litru de benzina costa 0,85 euro.
Koper se afla la doar 13 km de orasul italian Trieste si a fost capitala provinciei Istria in timpul Republicii Venetiene. Orasul isi pastreaza aspectul medieval in ciuda zonelor industriale, porturilor moderne si autostrazilor care il inconjoara.
Fiecare tara cu deschidere la mare trebuie sa aiba o nestemata; in Slovenia, aceasta este Portoroz (Portul Rozelor), statiunea hotelurilor de lux, magazinelor, barurilor si cluburilor de noapte.
Plaja litoralului sloven nu este foarte mare, de aceea statiunile fac o adevarata afacere cu zonele amenajate de plaja, in care intrarea se plateste. Daca turistul este oaspetele unui hotel, atunci va beneficia de o cartela speciala, cu care va putea avea acces gratuit pe plaja.
Preturile pentru cazare variaza mult, in functie de optiunea aleasa de turist. Cei ce vor sa faca economie pot sta in „gazda” cu preturi variind intre 16 si 50 de euro/ noapte sau in moteluri pentru tineret cu aproximativ 20 de euro/noapte.
Preturile se apropie
de cele vestice
Preturile pe litoralul sloven sunt mai ridicate decat in restul tarii cu 10-20%. Pentru o bere la sticla (jumatate de litru) pretul este de 0,5 euro in magazin, iar intr-un bar ajunge la doi euro. O cutie de Cola costa 0,5 euro, iar o sticla de 1,5 litri in jur de un euro. Turistul care se hotaraste sa ia masa la un resturant de pe litoral, trebuie sa stie ca un meniu decent, fara bauturi, costa intre 20 si 30 de euro, echivalentul a circa 40 de hamburgeri in timpul „happy hour”-ului de la McDonald’s.
Daca programul de vacanta include si vizionarea unui film la cinematograf, atunci mai trebuie adaugati la costuri intre trei si patru euro in functie de ora.
Schimbarea banilor in Slovenia nu este o problema. Bancile au un comision de 1%, in timp ce oficiile de turism, hotelurile si casele de schimb retin un comision de pana la 5%.    N

In Slovenia,
preturi ca In italia

Pret benzina:     0,85 euro/l
Pret bere (0,5 l, la bar):     2 euro
Pret Coca Cola (0,33 l):     0,5 euro
Pret bilet cinema:     3 – 4 euro
Pret mediu masa pranz:     20 – 30 euro
Rata de schimb:     1 euro=224 tolari
    sloveni
Comision schimb valutar la banci:    1%
Salariul minim:    372 euro
Salariul mediu:    1.017 euro

Tarife la cazare In Slovenia

Localitate; conditii            Pret (euro/persoana)    Agentia    Valabilitate
Portoroz; vila, cam. dubla fara balcon    316 – 358/saptamana    Simpa Turism    iulie – septembrie
Portoroz; hotel 5 stele, camera dubla    376 – 477/saptamana    Simpa Turism    iunie – septembrie
Piran; hotel 4 stele, camera dubla        310 – 395/saptamana    Best Comtour    mai – septembrie
Ljubljana; Hotel Park, 2 stele, camera dubla    70/noapte    Vacanta    pana la 28 decembrie
Ljubljana; Hotel M, 3 stele, camera dubla, pat frantuzesc    89/noapte    Vacanta    pana la 21 decembrie
Postojna; Camping Pivka Jama, 3 stele, bungalow 4 pers.    79/noapte*    Vacanta    4 mai – 5 octombrie
Maribor; Hotel Orel, 3 stele, camera dubla    104/noapte*    Vacanta    1 iulie – 1 septembrie
Nota: *) tariful este pentru un bungalow/camera, nu pentru o persoana.