Situaţia din Cipru ”este un risc sistemic, după cum au arătat ultimele zile, şi noi trebuie să acţionăm în direcţia unui program care să pună capăt acestui risc”, a declarat Dijsselbloem în faţa Parlamentului European.

Şeful Eurogrupului ”a apărat puternic contribuţia” cerută de la depunători, insistând totodată asupra necesităţii de a găsi o soluţie ”mai echitabilă”, pentru ca marii depunători să fie solicitaţi să contribuie mai mult decât cei mici.

Anunţul făcut sâmbăta trecută ca depozitele bancare din Cipru să facă obiectul unei taxe excepţionale de 9,9 % pentru sume mai mari de 100.000 de euro şi de 6,75 pentru sume mai mici a provocat consternare în această ţară şi Parlamentul cipriot a respins planul marţi.

”Este probabil inevitabilă existenţa unei forme de contribuţie directă în viitorul pachet” de măsuri, a avertizat totuşi Dijsselbloem, care şi-a făcut o mea culpa în legătură cu modul în care Eurogrupul a comunicat pe tema acestei măsuri.

"Contribuţia excepţională este o măsură fiscală comparabilă cu un impozit pe avere. Trebuia să avem mai mult timp la dispoziţie pentru a explica diferenţa dintre o taxă excepţională şi sistemul de garantare a depozitelor bancare de până la 100.000 de euro”, a conchis Dijsselbloem.
SURSA: Agerpres