Summit-ul din 28-29 iunie discuta despre problemele zonei euro, dar marea provocare o constituie colaborarea dintre institutiile nationale si cele supra-nationale, ale Uniunii Europene – si acest lucru nu se limiteaza doar la perioada de rezolvare a crizei economice.
Punctual, pe agenda economica a summit-ului se afla crearea unei uniuni bancare, tema emisiunii de euro-obligatiuni (eurobonduri) si de obligatiuni asociate proiectelor structurale precum si implementarea unor mecanisme care ar permite Comisiei Europene sa controleze politicile bugetare ale statelor membre.
De asemenea, se va discuta situatia Spaniei si a Ciprului. Imprumutul cerut de Madrid va fi cel mai probabil acordat prin Fondul de Restructurare Bancara FROB si astfel, statul spaniol va purta intreaga responsabilitate.
Cipru s-a remarcat ca un caz special in ultima saptamana, dupa ce a solicitat un imprumut de la Uniunea Europeana pentru salvarea sectorului bancar. Presa internationala a privit cu un ton surprins cazul Ciprului. Totusi, iata argumentele pentru care un imprumut nu putea fi evitat si nu este o surpriza:

  • expunerea sistemului bancar cipriot la cel grecesc;
  • pozitia comerciala a Ciprului – o tara fara un potential de export important
  • diminuarea atractivitatii sectorului financiar odata cu aderarea la Uniunea Europeana in 2004
  • structura sistemului de pensii precum si ponderea acestuia in economia nationala;
  • faptul ca Cipru importa combustibil lichid pentru asigurarea necesarului de electricitate dupa ce principala centrala electrica a tarii a fost scoasa din uz in 2011 in urma unei explozii

Mai mult, nu este prima oara cand Cipru are nevoie de ajutor financiar. Rusia a imprumutat Cipru cu 2.5 miliarde euro in decembrie anul trecut. De altfel, Banca Centrala a Rusiei spunea pe 18 iunie (saptamana trecuta) ca Moscova se pregateste sa imprumute Cipru cu cateva miliarde. Nicosia ceruse – informal atunci – 5 miliarde de euro. Cel mai probabil, cererea formala va fi facuta dupa ce Cipru primeste un raspuns de la UE.
<object id="flashObj" width="590" height="332" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="https://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,47,0"><param name="movie" value="https://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1" /><param name="bgcolor" value="#FFFFFF" /><param name="flashVars" value="videoId=1711337803001&playerID=1412136099001&playerKey=AQ~~,AAABDijhjAE~,QLCvSDSljMuBU-qmzHXb33UjfdUzu2d9&domain=embed&dynamicStreaming=true" /><param name="base" value="https://admin.brightcove.com" /><param name="seamlesstabbing" value="false" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="swLiveConnect" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="https://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1" bgcolor="#FFFFFF" flashVars="videoId=1711337803001&playerID=1412136099001&playerKey=AQ~~,AAABDijhjAE~,QLCvSDSljMuBU-qmzHXb33UjfdUzu2d9&domain=embed&dynamicStreaming=true" base="https://admin.brightcove.com" name="flashObj" width="590" height="332" seamlesstabbing="false" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" swLiveConnect="true" pluginspage="https://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed></object>
Iata si de ce raspunsul Uniunii Europene pentru Cipru are o importanta majora in contextual geopolitic actual:
“Spre deosebire de alte state de la periferia zonei euro, Cipru poate sa caute asistenta financiara in afara Uniunii Europene. Pozitia tarii ca prima locatie a raiului financiar de tip off-shore pentru Rusia i-a conferit o pozitie privilegiata Nicosiei in relatiile cu Moscova, desi ajutorul primit de la rasarit nu a fost neconditionat. Importanta strategica a Ciprului a crescut in ultimul an, avand in vedere evolutia evenimentelor din Siria care ameninta prezenta flotei ruseasti la Tartus, singura baza militara a Moscovei in Mediterana”.  (Stratfor, 19 iunie 2012)
Astfel, singurul element surprinzator despre imprumutul de care are nevoie Cipru este suma solicitata saptamana aceasta: 10 miliarde de euro. Ramane astfel intrebarea (la care vom avea in curand raspuns): daca Uniunea Europeana nu imprumuta Cipru cu 10 miliarde, va da Rusia mai mult de 5?