lunara platita de clienti, apoi au redus avansul cerut imprumutatilor si au renuntat la giranti, a venit si randul introducerii unei noi facilitati, de data aceasta la rambursarea creditului.
Majoritatea bancilor din sistem care au in oferta credit imobiliar sau ipotecar (in general, credite pe termen lung) ofera clientilor posibilitatea beneficierii de o perioada de gratie la returnarea acestuia. Acesta inlesinre la rambursare se acorda doar pentru credite contractate pentru constructia (inclusiv terminarea unei constructii deja incepute), renovarea sau reamenajarea unei locuinte. Bancile au introdus aceasta facilitate considerand ca exista o perioada in care clientul foloseste banii si nu mai are resursele necesare pentru a returna bancii imprumutul pana la finalizarea lucrarii. In schimb, perioada de gratie nu se justifica, in opinia majoritatii bancilor, pentru creditele destinate cumpararii de locuinte, deoarece clientul care a realizat imprumutul se poate folosi imediat de bunul achizitionat, respectiv casa.
Commercial Bank of Greece este singura banca din sistem care ofera o perioada de gratie la capital (adica valoarea imprumutata de banca) tuturor clientilor care indeplinesc conditiile contractarii unui credit pentru cumpararea unei locuinte, fara costuri si conditii suplimentare. si la Alpha Bank si Piraeus Bank veti putea obtine o perioada de respiro la rambursarea creditului, dar numai daca imprumutul se intinde pe o perioada mai mare de zece ani, in cazul Alpha, sau daca imprumutati o suma considerabila in cazul bancii Piraeus.
Perioada de gratie are caracter optional si nu genereaza costuri suplimentare pentru beneficiar, depinzand numai de vointa acestuia. Aceasta perioada este cuprinsa intre doua luni si un an, cele mai multe banci preferand perioada de sase luni. In majoritatea cazurilor, facilitatea este prevazuta doar pentru capital; doar la HVB si Alpha Bank facilitatea include si dobanda aferenta imprumutului. Astfel, in cursul perioadei de gratie, beneficiarul creditului ramburseaza lunar doar dobanda calculata la sold (in cazul HVB si Alpha Bank valoarea de rambursat este 0), urmand ca in perioada ramasa pana la scadenta sa ramburseze creditul (capitalul plus dobanda aferenta). De exemplu, in cazul unui credit pe termen de zece ani, cu perioada de gratie de un an, rambursarea principalului si a dobanzii aferente se face, de fapt, in noua ani.
O facilitate interesanta este disponibila la Banc Post: in cazul creditelor ipotecare acordate in transe (pe parcursul a maximum un an de la incheierea contractului de credit), banca acorda o perioada de gratie pana in luna urmatoare primirii ultimei transe.
Scutirea temporara de la plata ratelor nu trebuie privita ca un cadou din partea bancii, deoarece imprumutul se va rambursa integral, dar intr-un timp mai scurt. Ceea ce inseamna ca rata lunara va fi mai mare decat in situatia in care nu se opteaza pentru o perioada de gratie. Se poate intampla sa nu doriti sa beneficiati de acest avantaj, in cazul in care aveti venituri suficiente pentru rambusarea imprumutului si nu doriti sa va mariti ratele lunare ulterioare.
Teoretic, exista si posibilitatea in care imprumutatul sa nu poata beneficia de amanarea rambursarii. Daca prin acordarea perioadei de gratie valoarea ratei lunare ar depasi jumatate din venitul net al titularului de credit (sau al familiei, dupa caz), este evident ca banca nu va accepta si va trebui sa se inceapa rambursarea imediat sau, daca este posibil, sa se aleaga o perioada de gratie mai scurta.