S-a născut în 1832 la Bucureşti cu rangul de prinţ. Provenea din vestita ramură princiară a Cantacuzinilor, cu descendenţă directă din voievozi români, dar şi cu legături imperiale în lumea vechiului Bizanţ, prin neamul Cantacuzinilor.

Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost de două ori primar al Bucureştiului şi tot de două ori prim-ministru al României. Se trăgea din vechea familie nobilă Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români şi al împăraţilor bizantini Cantacuzino.

Nicolae Iorga spunea despre acest prinţ că era ”cel din urmă reprezentant al boierului mare de odinioară”. Milionarul excentric al Belle Epoque Că ”Nababul“ era bogat, toată lumea o ştia. Dar ce averea avea, nimeni nu putea spune. Uriaşa potenţă financiară a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino era doar ghicită prin uriaşele moşii deţinute în Ţara Românească dar mai ales prin cheltuielile sale excentrice, care ar surclasa şi astăzi orice cheltuială nebunească de milionar.

CITEȘTE ȘI IKEA deschide un nou magazin în România, cel mai mare din Balcani! Compania face angajări pe bandă rulantă

Grigore Cantacuzino investea în prestigiu şi lucruri durabile. Cel mai bun exemplu este palatul ridicat de ”Nabab” pe Calea Victoriei, cunoscut drept Palatul Cantacuzino care adăposteşte astăzi ”Muzeul George Enescu”.

Se spune că ”Nababul averea regilor germani ai României “ a vrut să arate tuturor că poate oricând egala sau depăşi dar şi statutul acestora, ca om al pământului din generaţie în generaţie de prinţi şi voievozi. Recepţia de inaugurare a castelului a fost pe măsură. Pentru mulţi data deschiderii palatului nu a fost aleasă întâmplător. A fost inaugurat în 1906 chiar în ziua în care era aniversat jubileul, adică 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

La recepţia ”Nababului“ de la palat au participat peste 600 de oameni, iar printre invitaţi se numărau principele Ferdinand şi principesa Maria. Grigore Cantacuzino a cerut tututor bărbaţilor să poarte medalii şi decoraţii iar femeile să fie îmbrăcate ca la o petrecere regală. Acest palat a devenit renumit pentru balurile date aici, inclusiv de către fiul ”Nababului“, Mihail Cantacuzino, împreună cu soţia acestuia, Maruca Cantacuzino.

CITEȘTE ȘI Se schimbă regulile! Limită de dioxid de carbon. Toți șoferii sunt vizați

În timpul războiului din 1877, cunoscând starea precară a armatei, face o donație de 50.000 de lei (în bani și în cereale), pentru care însuși domnitorul Carol I avea să-i trimită mulțumiri măgulitoare. De altfel, cu puțină vreme înainte de a muri, chiar la acea recepție la care se alesese cu fatala congestie pulmonară, în martie 1913, el făcuse câteva donații importante: 100.000 lei pentru ambulanțele sanitare, 100.000 lei pentru flota militară și 25.000 lei pentru aviația militară (era la vremea armistițiului, între cele două războaie balcanice, iar România se pregătea și ea de conflict).