Laszlo Birinyi, expert pe piaţa financiară, a declarat că există deja o listă lungă de „necunoscute cunoscute” pentru anul viitor, multe dintre acestea implicând alegerile din Franţa, Mexic, India, Rusia şi cele din SUA.

Privind în afara Statelor Unite, peisajul geopolitic a devenit o sursă mai mare de interes pentru investitorii americani care încep să privească economia SUA cu mai mult optimism. Temerile asupra extinderii crizei datoriilor suverane şi a consecinţelor acestora asupra uniunii monetare vor continua să domine în 2012, la fel cum o vor face şi cele asupra gripării economiei chinezeşti şi a încetinirii creşterii economice în alte pieţe emergente.

Iată alte cinci evenimente preyentate de CNBC, pe care investitorii trebuie să le ţină sub observaţie în 2012.
1. Conflictul cu Iran. Statele Unite şi alte ţări occidentale au impus sancţiuni economice asupra Iranului din cauza programului său nuclear. Tensiunile cresc şi analiştii sunt îngrijoraţi de probabilitatea unui scenariu în care Israelul ar putea interveni militar în Iran sau că ar putea reduce comerţul cu petrol prin strâmtoarea Hormuz. În ambele situaţii, cel mai rău scenariu posibil implică o creştere bruscă a preţului ţiţeiului, fapt care ar afecta negativ economia globală şi pieţele financiare.

2. Noul Kim din Coreea de Nord – Kim Jong-un, fiul cel mic al lui Kim Jong-il, care a venit la putere după moartea tatălui său. Foarte puţine se ştiu despre noul lider, dar acum se află la conducerea unei ţări izolate şi ostile, cu un program avansat de arme nucleare.

3. Război civil în Irak? La numai o zi de la retragerea trupelor americane din Irak, guvernul ţării, dominat de şiiţi, a ordonat arestarea lui Tariq al-Hashimi, vicepreşedintele sunit, acuzându-l de terorism şi asasinate asupra oficialilor. Coaliţia de guvernământ deja fragilă este pe punctul de a se auto-dizolva, provocând instabilitate în Orientul Mijlociu.

4. Slăbirea alianţei Statelor Unite cu Pakistanul. Relaţiile tensionate dintre SUA şi Pakistan s-au înrăutăţit după ce trupele americane şi NATO au ucis, din greşeală, soldaţi pakistanezi la graniţa cu Afganistanul. Relaţiile dintre cele două state sunt cruciale în războiului americanilor împotriva terorismului şi pentru a asigura pacea la graniţa cu India, un aliat al Statelor Unite.

5. Incertitudini cu privire la alegerile din Rusia. Coaliţia condusă de către premierul rus Vladimir Putin a pierdut majoritatea în alegerile parlamentare, afectate de acuzaţii de fraudă. Întrebarea este dacă electoratul doreşte reîntoarcerea lui Putin la Kremlin în urma alegerilor prezidenţiale din 4 martie. O schimbare a centrului de putere în Rusia, considerată puţin probabilă acum, ar putea afecta relaţiile cu restul lumii şi ar avea implicaţii pentru piaţa energetică, Rusia fiind cel mai mare producător de ţiţei in lume.

Te-ar putea interesa și: