Oamenii de știință care pot vedea în viitor trag un nou semnal de alarmă.

În iulie, inundațiile au lovit Germania și Belgia, ucigând cel puțin 180 de persoane, dar avertismentele de furtună au permis Olandei să evite victimele.

Aceste furtuni au fost un semnal clar că Europa trebuie să înceapă să se adapteze la condițiile meteorologice extreme, spune Meteorologul Nadia Bloemendaal, potrivit Euronews.

Ea vorbește de „sisteme de avertizare timpurie și o comunicare adecvat care pot salva vieți.

Uitați-vă la schimbările climatice ca la un combustibil pentru ciclonii tropicali, spune ea. Dacă apa mării atinge o temperatură de 30 de grade Celsius, asta înseamnă „combustibil pentru ciclon”.

Scenariul se înrăutățește pe măsură ce temperaturile cresc și nivelul mării crește în sud. Efectul acestui lucru ar putea fi temperaturile din regiunile de coastă nordice, care ajung până la 27 de grade Celsius.

Pe baza științei, Bloemendaal anticipează că acele părți ale lumii care nu au parte de cicloni tropicali ar putea să îi experimenteze în următorii 30-50 de ani.

„Există cercetări care sugerează că vom vedea mai multe furtuni cu forță de uragan care au fost odată cicloni tropicali și s-au mutat în Europa”, avertizează Bloemendaal.