Pierderile de pe pietele internationale de capital cumulate de la inceputul crizei se ridica la fabuloasa suma de 34,6 mii de miliarde de dolari, potrivit unor informatii publicate in presa americana si coroborate cu date furnizate de catre Agentia Centrala de Informatii a Statelor Unite  – CIA.

Mai exact, anul trecut, valoarea actiunilor la nivel mondial a scazut cu 28,7 mii de miliarde de dolari, la care s-au adaugat pierderi de inca 5,9 mii de miliarde de dolari in primele doua luni ale anului in curs.

Practic, asta inseamna ca pietele de capital au pierdut mai mult de jumatate din valoare in contextul in care, potrivit datelor CIA  – The World Factbook, la sfarsitul anului 2007 valoarea totala a pietei mondiale de capital era de 66,82 mii de miliarde de dolari.

Conform aceleiasi surse, in 2008, PIB-ul mondial a fost de 78,360 mii de miliarde de dolari, din care aproximativ un sfert a fost realizat de Uniunea Europeana, alte aproape 20 de procente fiind realizate de catre Statele Unite.

_____________________________________________________________________________________

Date macroeconomice, la nivel mondial, in 2008:

  • World GDP: 78,360 mii mld. USD
  • Crestere procentuala: 3,8%, de la 5,2% in 2007
  • GDP per capita: 10.500 USD
  • European Union GDP: 18,930 mii mld USD
  • USA GDP: 14,330 mii mld. USD

Sursa: CIA  – The World Factbook

_____________________________________________________________________________________


Informatii suplimentare pot fi obtinute accesand urmatorul link:

CIA  – Date macroeconomice globale