Unele dintre aceste documente dezvăluie că unitatea CIA însărcinată cu căutarea liderului Al Qaida, Osama ben Laden, se plângea în aprilie 2000 că nu dispune de un buget suficient. Ben Laden se afla în atenţia spionajului american încă din anul 1998, când au avut loc atentatele împotriva ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania, CIA având informaţii că acesta ar fi intenţionat să conducă atacuri pe teritoriul american. În document se menţionează că, ‘din cauza limitelor impuse de bugetul’ respectivei unităţi, aceasta ‘va fi nevoită să treacă de la o acţiune ofensivă la una defensivă’ şi va trebui să facă tot posibilul cu resursele disponibile.

Documentele care acoperă perioada 1992-2004 dezvăluie detalii despre modul în care Al Qaida îşi planifica atentatele, relaţiile dintre această grupare teroristă şi Pakistan, programul Predator de atacuri cu drone în Afganistan, Pakistan şi Iran. Se regăsesc şi rapoarte informative, corespondenţă dintre Centrala CIA şi agenţii săi aflaţi în misiune şi alte materiale despre operaţiunile antiteroriste.

Potrivit EFE, din lectura acestor texte reiese meticulozitatea acţiunilor Al Qaida împotriva SUA. Într-un raport redactat de CIA în luna decembrie 1998 şi trimis preşedintelui american se relatează că Al Qaida a reuşit să treacă cu succes de sistemul de securitate al unui aeroport din New York în timpul simulării unui plan pus la cale de Ben Laden pentru a deturna un avion.

Rapoartele analitice ale CIA prezintă şi evoluţia strategiilor politice ale Al Qaida. ‘În opinia noastră, atentatorii au fost atent selectaţi după ce a fost evaluată valoarea lor operativă şi politică’, se afirmă într-un asemenea raport, care constată numărul mare de cetăţeni saudiţi aleşi pentru aceste acţiuni întrucât aceştia puteau obţine uşor viza pentru SUA, dar şi pentru că în acest fel ‘Ben Laden putea să trimită un mesaj familiei regale saudite’.

Alte documente relevă că serviciile secrete americane au descoperit existenţa unei legături între Al Qaida şi Pakistan cu mult timp înainte de 11 septembrie. ‘Armata Islamică a lui Osama ben Laden consideră Pakistanul şi Afganistanul o singură regiune’, avertiza CIA într-un raport din anul 1997, în care mai atenţiona că ‘atât Pakistanul cât şi Afganistanul constituie o bază regională şi un centru de formare pentru Armata Islamică şi insurgenţii islamişti din Tadjikistan, Kashmir şi Cecenia’.

Un alt raport din luna martie 2000 avertizează că miliţiile lui Ben Laden din Pakistan ‘plănuiesc să atace cu rachete avionul preşedintelui american, dacă acesta va vizita Pakistanul’.

La fel ca şi în cazul raportului Comisiei pentru investigarea atentatelor de la 11 septembrie – care a tras concluzia că au existat suficiente indicii ce ar fi permis evitarea atacurilor, dar că un ‘zid birocratic’ a împiedicat CIA şi FBI să pună în comun informaţiile de care dispuneau -, şi documentele publicate miercuri arată că CIA a avertizat asupra intenţiilor lui Ben Laden. ‘Un atac al lui Osama ben Laden împotriva intereselor Statelor Unite se poate produce oriunde în orice moment. Este puţin probabil ca CIA să afle cu puţin timp înainte locul sau momentul’ unei asemenea acţiuni, menţionează un alt raport datat din luna august 1999.
Sursa: Agerpres