"În prezent, FMI are mijloace adecvate", a declarat Lagarde, după ce mai multe state membre ale G20 şi-au exprimat dorinţa de a majora resursele Fondului.

Christine Lagarde a refuzat să dea cifre: "Nu am o cifră în minte. Principiul meu este cel al adecvării între resursele FMI şi nevoile sale. În prezent, acestea sunt în situaţie de adecvare".

Christine Lagarde a mai adăugat că statele ar trebui implicate în recapitalizarea băncilor doar ca o ultimă soluţie. "Prioritatea este să obţină capital de la acţionari şi doar în ultimă instanţă, dacă aceste modalităţi nu sunt disponibile sau suficiente, ar trebui pusă la punct o formulă mai colectivă, care să includă şi intervenţia statului dacă va fi necesar", a declarat directorul general al FMI.

Până acum, FMI a finanţat aproximativ o treime din pachetele de salvare acordate Greciei, Irlandei şi Portugaliei, însă dacă va fi nevoit să ajute zona euro să evite extinderea crizei dincolo de aceste state, Fondul va avea nevoie de resurse mai mari decât cele utilizate în mod tradiţional de instituţie.

Sursa: Agerpres