Ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, a declarat că Christine Lagarde este "deosebit de potrivită" pentru a-i succeda în funcţie lui Dominique Strauss-Kahn.

În ultimele zile mai multe guverne europene, inclusiv Germania şi Marea Britanie, au declarat în mod public că sprijină candidatura lui Christine Lagarde, ceea ce o transformă în favorit pentru această funcţie.

Postul de director al FMI, unul dintre cele mai prestigioase din cadrul instituţiilor multinaţionale, a devenit vacant după ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat săptămâna trecută, pe fondul acuzaţiilor că a agresat sexual o cameristă dintr-un hotel din New York, la 14 mai.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Trei dintre cei nouă directori generali ai FMI au fost francezi, doi au fost din Suedia şi câte unul din Belgia, Olanda, Germania şi Spania. Italia şi Marea Britanie nu au avut încă un reprezentat care să ocupe această funcţie.
SURSA: Agerpres