Marile companii care vor sa se mute „la mai bine” nu au prea multe variante intre care sa aleaga. Cererea de spatii mari, in cladiri construite special pentru sedii de birouri, este din ce in ce mai mare si se cifreaza la 80.000 mp, potrivit informatiilor agentiei Colliers International. Oferta este insa insuficienta. In 2000 vor fi finalizate zece proiecte care vor oferi conditii de clasa A (spatii largi, interioare superfinisate, cu facilitati in telecomunicatii, sisteme de aer conditionat si de securitate, parcari suficiente etc.). Toate vor avea maximum 60.000 mp (ceea ce reprezinta cam 70% din cerere). Ca suprafata disponibila, cele zece noi constructii de otel si sticla sunt mijlocii (nu sunt de marimea centrelor Sitraco sau Financial Plazza).
Bogdan Georgescu, general manager la Colliers International, considera ca piata spatiilor de birouri, chiar si dupa zece ani de economie de piata, este totusi la inceput si se misca foarte incet: „Piata Bucurestiului este foarte, foarte putin dezvoltata fata de alte piete din Estul Europei. Capitala noastra are, la ora actuala, un total ce nu depaseste 200.000 mp de spatii de birouri, centrale si necentrale, de clasa A si de clasa B. Celelalte piete din Est au de ordinul milioanelor de metri patrati.”
De aceea este oportun sa se construiasca spatii la nivel ridicat de confort, dar nu oriunde si oricum. Bogdan Georgescu spune ca sunt destul de multe cladiri micute, cochete, care stau goale pentru ca au fost construite sa satisfaca doua cerinte-apartamente si birouri. Chiar daca sunt situate in zona Primaverii sau in Dorobanti, ele nu au cautare pentru ca piata nu mai accepta multe compromisuri. Majoritatea firmelor care isi cauta birouri prefera sa aiba spatii in cladiri special amenajate pentru birouri, cu cai de acces, parcari incapatoare si multe alte facilitati.
Din aceasta cauza, an de an se inregistreaza si o crestere a gradului de neocupare a spatiilor existente. Cu cat piata se extinde, clientii devin si mai pretentiosi. Astfel, daca in 1997, rata de neocupare era sub 2%, astazi ea se ridica la 12%. Managerul agentiei imobiliare Colliers International sustine insa ca, si in urmatorii ani (cel putin pana in 2003-2004), cererea de pe piata va depasi oferta.