Doar de câteva luni au avut nevoie cei de la China Energy Company Limited (CEFC) pentru a-și face intrarea în Europa. Primele achiziții au fost făcute în Cehia, acum au ajuns în România și urmează Serbia. Planurile de dezvoltare sunt uriașe, iar scopul este bine definit. Pentru 51% din acțiunile KMG International (fostul Rompetrol Group), chinezii vor plăti companiei de stat KMG suma de 680 milioane de dolari, în condiţiile în care kazahii îi achitaseră lui Dinu Patriciu, în urmă cu 9 ani, 1,6 miliarde dolari pentru 75% din acţiuni. Asta în condiţiile în care, în 2007, Rompetrol Group fusese evaluat la 2 miliarde de dolari. În 2009, grupul kazah a preluat şi restul de 25% din acţiuni.

Directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC şi KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obţinerea de resurse şi efectuarea de investiţii strategice. „Această evoluţie se înscrie în spiritul celor două iniţiative naţionale <> şi <>. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”, a subliniat directorul executiv al CEFC.

Ce au cumpărat chinezii

Conform înţelegerii dintre KMG – CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii. Astfel, aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii, se menționează în comunicatul remis de KMG. Chinezii şi kazahii promit că vor derula investiţii strategice în sectorul energetic, că vor extinde reţeaua de benzinării, vor investi în logistică pentru sectorul downstream şi vor evalua oportunităţi în zona achiziţiei de drepturi asupra resurselor de petrol şi gaze. „În următorii trei ani vor fi derulate investiţii de cel puţin 3 miliarde de dolari în proiecte care corespund obiectivelor strategice ale companiei“, se arată într-un comunicat al CEFC China Energy.

Cel mai valoros activ deţinut de KMG International, în jurul căruia a fost construită întreaga afacere, este Petromidia, cea mai mare rafinărie din România şi singura cu acces la Marea Neagră. Rafinăria are o capacitate de prelucrare de 5 milioane tone ţiţei anual, însemnând peste 40% din capacitatea de rafinare a României. Din grup mai face parte rafinăria Vega, dar şi o reţea de peste 1.000 de benzinării, în România şi în regiune. Petrolul ieftin a ajutat cele două rafinării să iasă pe plus pentru prima dată în ultimii 11 ani, obţinând un profit net consolidat de 62 milioane de dolari.
Totuşi, la nivel de grup, în cei aproape nouă ani de când au cumpărat afacerea, kazahii nu au făcut niciodată profit până anul trecut, când au obţinut un câştig net de 4,6 milioane de dolari.

Cine sunt chinezii

CEFC China Energy este un conglomerat privat chinez cu sediul la Shanghai. Cu venituri de 220 de miliarde de yuani, reprezentând aproximativ 35 de miliarde de dolari în 2014, CEFC este una dintre cele mai mari 10 companii private din China. În 2014 compania a generat venituri în principal din petrol și gaze – 60% și servicii financiare – 25.
O mare parte din activele CEFC China este împărțită în întreaga lume. Din 2013, corporaţia este listată în Topul Fortune Global 500. Cea mai mare participaţie din companie este deţinută de Shanghai Energy Fund Investment Ltd.
În 2015, CEFC China a achizitionat 5% din acţiunile grupului ceho-slovac J&T Finance Group, pachetul majoritar al fabricii de bere Pivovary Lobkowicz Group, 10% din compania aeriană Travel Service, 60% din clubul de fotbal SK Slavia Praga și mai multe active imobiliare în Praga.

CEFC China a fost înființată în anul 2002 de către Ye Jianming, iar în 2006 a fost constituit Consiliul de Administrație. În 2014, Ye Jianming a fost reales cu unanimitate de voturi în calitate de președinte al Consiliului de Administrație.

KMGI: "Tranzacţia poate fi influenţată de anumiţi factori externi"

Tranzacţia dintre KazMunayGas şi compania chineză CEFC privind constituirea unui joint-venture, în care partea chineză va controla 51% din acţiunile fostului Rompetrol Group, este finalizată din punct de vedere al angajamentelor celor două părţi, însă aceasta poate fi influenţată de anumiţi factori externi, potrivit lui Azamat Zhangulov, senior vicepreşedinte KMG International.

"Din punct de vedere al obligaţiilor celor două companii, tranzacţia este finalizată, dar anumite părţi depind de factori externi", a declarat Zhangulov, marţi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că, din punctul său de vedere, actuala anchetă a DIICOT nu ar trebui să împiedice tranzacţia cu compania chineză, dar a subliniat că KMGI va suferi anumite daune "colaterale".

"Părerea mea este că această situaţie nu ar trebui să împiedice tranzacţia cu firma chineză… În acest caz, vom avea de suferit anumite daune colaterale, dar ar trebui să diferenţiem activitatea normală a companiei de situaţia creată. Vom face tot posibilul ca planurile noastre de investiţii să nu aibă de suferit în urma acestei situaţii. Sunt sigur că vom ajunge la o înţelegere comună (cu autorităţile – n. r.), pentru a continua planurile de investiţii, colaborarea cu compania chineză CEFC", a spus Zhangulov. 

DIICOT a pus un nou sechestru la rafinăria Petromidia, una din principalele mize ale chinezilor

În plin demers al celor de la KazMunayGas de asociere cu cei de la China Energy Company Limited (CEFC), kazahii vor fi înștiințați oficial de ofițerii de poliție judiciară de la combaterea crimei organizate că DIICOT instituie sechestru la Rompetrol Rafinare, entitatea care deține rafinăria Petromidia.

Mare parte din activele rafinăriei se află deja sub sechestrul instituit de ANAF în vara anului 2010, măsură care nu a fost ridicată nici în prezent.

Potrivit surselor EraNews, rafinăria amintită este una din principalele mize ale chinezilor de la CEFC în parteneriatul cu kazahii.

Ofițerii de poliție judiciară ai DIICOT vor merge astăzi la Năvodari, la sediul Rompetrol Rafinare, pentru le aduce la cunoștință oficialilor companiei instituirea măsurii sechestrului pe active ale societății care deține și rafinăria Petromidia.

Reprezentanții KMG Internațional declarau anul trecut pentru Capital că deși litigiul cu statul român a fost încheiat în urmă cu mai bine de doi ani, mai multe active ale companiei Rompetrol Rafinare au rămas sub sechestrul asigurator instituit în 2010.

680 milioane de dolari vor plăti chinezii pentru 51% din KMG International