China şi ţările din Europa Centrală şi de Est se întâlnesc în Croația la summitul „16+1”. Una din temele principale ale summitului va di „noul drum al mătăsii”.

Peninsula Balcanică ar putea deveni poarta de intrare a „noului drum al mătăsii” pe continentul european. China are de gând să cumpere toată industria din această regiune, iar aici ne referim la mine, siderurgie, termocentrale pe cărbune, poduri și autostrăzi.

Învestițiile Chinei în regiunea Balcani creează un motiv îngrijorare pentru Uniuniea Europană.

„Pentru moment, UE este responsabilă pentru 70% din investiţiile străine directe în Serbia, Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord şi Muntenegru, o cifră mult mai importantă decât investiţiile chineze de 1%”, arată datele furnizate de Comisia Europeană pentru perioada 2007-2016.

Țările din sud-estul Europei sunt mult prea sărace și subdezvoltate ca să aibă capacitatea de a-și crește singure infrastructura și ca să susțină în momentele de criză industriile, conform AFP.

Prin intermediul creditelor cu dobânzi reduse, China a reușit să devină un competitor de temut pentru UE.

„Lipsite de bani, ţările din Balcani nu au acces la pieţele financiare europene şi nu sunt în măsură să refuze banii”, spune Matt Ferchen, specialist în China la centrul de reflexie Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.