25 de avioane, inclusiv avioane de luptă și bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat în așa-numita Zonă de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ). Este cea mai mare incursiune chineză din ultimul an și vine în contextul în care SUA avertizează împotriva unei „Chine din ce în ce mai agresive.”

Potrivit oficialilor din Taiwan, incursiunea chineză a inclus 18 avioane de vânătoare, patru bombardiere, două avioane antisubmarin și un avion de supraveghere. Taiwanul a emis avertismente radio, a lansat avioane de luptă și a monitorizat avioanele cu sisteme de rachete antiaeriene.

O zonă de identificare a apărării aeriene este o zonă autodeclarată a spațiului aerian, care înconjoară o țară sau un teritoriu, care va căuta să identifice aeronave militare străine. Deși astfel de zone nu au nicio bază în Dreptul Internațional, încălcarea zonei unui alt teritoriu este văzută drept un act de agresiune.

Poziție militară din ce în ce mai agresivă

Zborurile chinezilor au venit la o zi după ce secretarul de Stat Antony Blinken a emis un avertisment către Beijing cu privire la ceea ce consideră a fi o poziție militară din ce în ce mai agresivă asupra Taiwanului.

Blinken a declarat penturu NBC că Statele Unite au „un angajament serios în a se asigura că Taiwanul se poate apăra”. “Ar fi o eroare gravă pentru oricine încearcă să schimbe cu forța statu quo-ul existent”, a adăugat Blinken.

Purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Zhao Lijian, a replicat la comentariile lui Blinken, îndemnând SUA să „se abțină în a se juca cu focul în problema Taiwanului”.

Nu este prima acțiune de acest fel a Beijingului din acest an. La începutul lunii, portavionul chinez Liaoning a navigat dincolo de coasta de est a Taiwanului în ceea ce Marina chineză a descris ca fiind exerciții pentru „protejarea suveranității naționale, a siguranței și a intereselor de dezvoltare”, a informat Reuters.

Analiștii susțin că Beijingul devine din ce în ce mai îngrijorat de faptul că guvernul Taiwanului vrea să facă declarație formală de independență. Un motiv în plus ca Beijingul să-l avertizeze pe președintele Tsai Ing-Wen să nu facă niciun pas în această direcție, conform nbcnews.com.

Sursa foto: Dreamstime