La rândul său, Uniunea Europeană a cerut duminică 'oprirea imediată' a băii de sânge provocate de operaţiunea militară israeliană în Gaza, într-o declaraţie publicată de preşedintele Consiliului UE Herman Van Rompuy. 'Gaza trece prin suferinţe intolerabile de aproape trei săptămâni. Această situaţie trebuie să înceteze imediat', a afirmat Van Rompuy în declaraţia ce reprezintă poziţia celor 28 de membre ale UE.

În ceea ce-l priveşte, Wang a lansat acest apel cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu omologul său egiptean Sameh Shukri la Cairo, unde au loc discuţii în vederea ajungerii la un armistiţiu în Fâşia Gaza, la care israelienii au refuzat însă să participe până acum.

'Cele două tabere, israelienii şi palestinienii, trebuie să înceteze imediat şi pe deplin focul, inclusiv raidurile aeriene, operaţiunile la sol şi tirurile de rachete pentru a salva vieţi de persoane şi pacea din regiune', a declarat şeful diplomaţiei chineze. 'Orice acţiune ce implică o folosire excesivă a forţei şi care conduce la producerea de victime civile este inacceptabilă', a mai spus el, adăugând că Israelul trebuie 'să ridice blocada' asupra Gaza.

Egiptul, mediator 'de serviciu' între conflictul dintre Israel şi Hamas, găzduia duminică o delegaţie de palestinieni venită să discute despre un eventual armistiţiu în Fâşia Gaza, în prezenţa trimisului american pentru Orientul Mijlociu Frank Lowenstein, printre alţii. Dar Israelul refuză să îşi trimită reprezentanţi, motivând că Hamasul nu este interesat de 'un aranjament'.

AGERPRES