Volumele de tranzacţionare pe principala piaţă bursieră din China au sărit luni de un trilion de yuani (161 miliarde dolari), media zilnică fiind deja de peste cinci ori mai mare decât cu un an în urmă, atrage atenţia portalul financiar Zero Hedge. Nu este vorba numai de intrarea în piaţă a speculatorilor care folosesc roboţi de tranzacţionare, invitaţi de deschiderea de pe segmentul produselor derivate, aşa cum menţionează un material Reuters, cât mai ales de creşterea cotaţiilor şi sosirea pe Bursă a investitorilor de retail.

Mulţi dintre aceşti nou-veniţi sunt literalmente ţărani. Un reportaj CNBC în satul Nanliu din provincia Shaanxi, situată în vestul Chinei ni-l înfăţişează Liu, fermier proprietar al unei livezi de mere care a investit echivalentul a 8.000 de dolari în acţiuni pe Bursa de la Shanghai. "Este mai uşor să faci bani din acţiuni decât din munca la fermă", este declaraţia lui care ar trebui să ne pună în gardă că balonul speculativ a trecut deja în faza participării publicului.

Vreţi să vedeţi ce face Bursa? Să vină toată lumea la căminul cultural!

Aproape de tumultul dintr-un ring bursier. La căminul cultural din micuţul sat amplasat nu departe de râul Zhuo Zhang oamenii se întâlnesc pentru a monitoriza în timp real cotaţiile bursiere pe un ecran cumpărat special pentru aceasta. Nu este o idee inedită. Au luat modelul din oraşul vecin. Unii abia încă îşi fac curaj în perspectiva intrării în piaţă. "Sfatul meu este să urmărească dezvoltarea economică a ţării şi politicile guvernamentale", spune mult mai experimentata Wan Li. Deşi în viaţa de zi cu zi cultivă zarzavaturi, ea are o istorie bună de câştiguri pe Bursă. În anul 2010 a făcut o investiţie echivalentă cu 820 de dolari pe care a înmulţit-o deja de peste 40 de ori, portofoliul ei actual fiind de aproximativ 33.000 de dolari.

Şi chinezii vor să vină americanii

Sătenii sunt entuziaşti faţă de viitorul investiţiilor lor. Pomicultorul Liu are o viziune pozitivă pe termen lung, chiar dacă ştie că există şi riscuri. Miza ţăranilor investitori este că vor veni şi nerezidenţi care să ridice pe mai departe cotaţiile. Ei îi aşteaptă cu bucurie pe investitorii americani şi banii lor.

Indicele principal al Bursei de la Shanghai a depăşit la începutul acestei luni, nivelul de 5.000 de puncte, valoarea fiind mai mult decât dublă faţă de nivelurile de tranzacţonare de acum doi-trei ani, conform terminalului Bloomberg. Randamentul anualizat calculat la închiderea ultimei şedinţe de tranzacţionare este de 156,56%.