Vânzările de PC-uri au reprezentat 69 de milioane de unităţi în China în 2012, faţă de doar 66 de milioane în SUA în acelaşi an.

Contrar altor ţări ale lumii, unde vânzările de ordinatoare de birou au fost devansate de cele ale modelelor portabile, cererea în China a rămas repartizată egal între cele două categorii (50 % fiecare).

"Procentajul relativ ridicat al vânzărilor de PC-uri în China se datorează enormei cereri în regiunile rurale ale ţării, care reprezintă o parte majoră a celor 1,34 miliard de locuitori ai ţării", a comentat Peter Lin, un analist al IHS. "Aceşti consumatori au tendinţa să prefere computerul de birou."

IHS prognozează totuşi că echilibrul se va modifica în următorii ami, datorită emergenţei ordinatoarelor portabile mai ieftine şi că piaţa chineză se va alinia la repartiţia medie de 36 % ordinatoare de birou în raport cu 64 % laptopuri.

În rest, "ca şi în restul lumii, cererea de PC-uri în China rămâne slabă întrucât consumatorii migrează spre aparate mobile ca telefoanele portabile", notează IHS. Piaţa ar trebui totuşi să crească de la 3 % la 4 % în acest an.

Piaţa mondială a PC-urilor traversează o criză gravă, acoperită de mediul economic, dar mai ales de extinderea dispozitivelor mobile capabile să fie conectate la internet, ca smartphone-urile şi tabletele. Vânzările mondiale de ordinatoare au scăzut cu peste 10 % în primul trimestru al anului în curs.
Sursa: Agerpres